Klimatet och hållbarhetsmålen fortsätter skapa delade meningar, Svenska kyrkan ger svar på tal och EU-ordföranden vill se ett mer solidariskt Europa. Här är en kort sammanfattning av debatterna som har uppmärksammats i veckan. Tidningen OmVärldens redaktion summerar debattveckan i samarbete med Biståndsdebatten.se.

Vädjar om solidaritet

Debatten kring hur EU ska hantera flyktingkatastrofen på Medelhavet forsätter. I veckan uttryckte Jean-Claude Juncker, ordförande i EU-kommissionen, sin oro över hatet som riktas mot flyktingarna i Europa. Samtidigt skriver Sanna Vestin (FARR) att EU måste tänka om och se till att skapa lagliga vägar för asylsökande.

Jean-Claude Juncker: EU:s migrationspolitik måste vara solidarisk

Sanna Vestin (FARR): Ta lärdom av Raoul Wallenberg, politiker

“En stor värld på en liten planet”

Det är fel av Benjamin Katzeff Silberstein att i sin debattartikel ranka vilka hållbarhetsmål som är viktigast att uppnå. Det skriver Johan Rockström och Johan Kuyelenstierna som istället vill peka på att målen är anpassade för en ny globaliserad värld. Något som enligt skribenterna kräver breda ramar.

Benjamin Katzeff Silberstein: FN:s mål hjälper ingen fattig

Johan Rockström och Johan Kuyelenstierna: FN:s mål är universiella

Johan Rockström fortsätter även diskutera klimatet i en debattartikel på SVT Opinion. Där uppmanar han regeringen att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsnation. Artikeln får kritik av professorn Lennart Bengtsson som hellre vill se satsningar på export av svensk teknologi.

Johan Rockström: “Hållbarhet är vägen till framtidens välfärd”

Lennart Bengtsson: “Klimatfrågan måste åtgärdas på ett ekonomiskt hållbart sätt”

Låga ambitioner för svensk klimatpolitik

Det är inte bara hållbarhetsmålen som debatterats i veckan. I DN publicerade Karl-Petter Thorwaldsson (LO) tillsammans med ledarna för Svenskt Näringsliv och LRF en lista med förslag på klimatsatsningar för framtiden. Förslagen får kritik från bland annat Mattias Goldmann (Fores) för att ha en låg ambitionsnivå.

Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Helena Jonsson (ordförande i LRF) och Carola Lemne (vd för Svenskt Näringsliv): Sex punkter för framtidens svenska klimatpolitik

Mattias Goldmann (Fores): Man kan inte bli världsledande med ett klimatmål som inte är det

Svenska kyrkan ger svar på kritiken

Finns det flera vägar till Gud? Efter att representanter för Svenska kyrkan i DN förespråkat en öppnare inställning till andra religioner har kritik kommit från flera håll. Vissa hävdar att Svenska kyrkan med sin öppenhet förolämpar de kristna som förföljs och dödas på grund av sin tro. Nu har ärkebiskop Antje Jackelén svarat på kritiken.

Hans Ulfvebrand (domprost Stockholms domkyrkoförsamling
), Kristina Ljunggren (domkyrkokaplan), 
Sabina Koij (domkyrkolektor), 
Normunds Kamergrauzis (domkyrkokomminister
), Ulf Lindgren (domkyrkokomminister): Kyrkan måste vara öppen för andra religioner

Göran Fjällborg (tidigare pastor i Pingströrelsen, nu ortodox kristen): Dags för Svenska kyrkan att bestämma sig för vad man tror på

Stefan Gustavsson, generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen: Helt olika berättelser kan inte alla vara sanna

Antje Jackelén (Ärkebiskop i Svenska kyrkan): Så arbetar Svenska kyrkan mot förföljelse av kristna

Text: Amanda Saveland, OmVärlden

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *