Hans Rosling får kritik, det ställs krav på svensk militär insats mot IS och EU:s fiskepolitik ifrågasätts. Det är några av de debattartiklar som har uppmärksammats i veckan. Tidningen OmVärldens redaktion summerar debattveckan i samarbete med Biståndsdebatten.se.

Fiske på uppköpt vatten

En fjärdedel av Afrikas fiskevatten har blivit uppköpt av icke-afrikanska företag. Det är en utveckling som europaparlamentarikern Linnéa Engström (MP) motsätter sig. Hon menar att de afrikanska länderna skulle kunna få in ytterligare 28 miljarder kronor i inkomster om de fick full tillgång till sina fiskevatten.

Linnéa Engström: EU ska ta ansvar för fisket vid Afrikas kust

Kritik för att förenkla flyktingkrisen

Hans Rosling har fått stor uppmärksamhet för sitt videoklipp där han förklara hur flyktingströmmarna från Syrien ser ut. Nu kritiserar Expressens krönikör Anna Dahlberg den hyllade professorn för att förenkla situationen i Europa och föreslå lösningar som inte håller.

Anna Dahlberg: Hans Rosling slirar om flyktingkrisen

Delade meningar om Nato

På DN:s debattsida framför Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, sina argument för ett svenskt medlemskap i Nato. Något som bland annat Swedish doctors for human rights motsätter sig. De menar att ett medlemskap kan försvåra Sveriges möjligheter att ha en trovärdig diskussion om konflikten med Ryssland.

Wilhelm Agrell: Ansök om Nato-anslutning tillsammans med Finland

Swedish Doctors for Human rights: “Många experter delar inte Agrells slutsatser”

Mikael Nilsson: Agrells resonemang är ett logiskt haveri

Terrorn kräver militär insats

Varken lagliga vägar in i Europa eller utökat humanitärt bistånd kommer ha någon långsiktig verkan så länge IS:s terror fortsätter. Det menar Callis Amid, Afghanistanveteran och konsult i systemanalys, som förespråkar svenska militära insatser mot terrorgruppen.

Callis Amid: Hjälp flyktingarna – ingrip militärt mot IS

Sveriges olika val

SvD:s politisk chfredaktör Tove Lifvendahl reflekterar kring de vägskäl som Europa och Sverige står inför när det kommer till att hitta en lösning på flyktingkrisen. Hon beskriver det som att välja mellan två onda ting, eller acceptera att även det önskade får konsekvenser som är oönskade.

Tove Lifvendahl: Mellan djävulen och havet

Text: Amanda Saveland, OmVärlden

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *