Nordkoreas flagga i huvudstaden Pyongyang. Foto: Flickr (CC BY-SA 2.0)
Kritik mot det svenska biståndet till en av världens värsta diktaturer, nya reformer som ska stärka FN och nytt liv i debatten om IS och svensk feminism. Det är några av de ämnen som har debatterats i veckan. OmVärldens redaktion summerar debattveckan i samarbete med Biståndsdebatten.se.

Kampen mot IS ingen kvinnofråga

Vad gör feministerna när tolvåriga flickor säljs på slavmarknader i Irak? Det frågade sig Jenny Nordberg i en kolumn som fick stor spridning för tre veckor sedan. Förra veckan intervjuade skribenten utrikesminister Margot Wallström som framhävde att IS terror inte är en kvinnofråga. Ett uttalande som UNT:s ledarsida instämmer med.

Jenny Nordberg: “Feministerna tiger om IS nya medeltid”

Jenny Nordberg: “Wallström kräver krismöte om IS”

Ledare UNT: “Ett hot mot säkerheten” 

“Diktaturer ska inte kramas”

Nästa vecka är det Nordkoreas nationaldag. I samband med det höjer Per Aronsson, styrelseledamot för Liberala studenter i Göteborg, rösten för att Sverige ska dra in sitt bistånd till landet. Diktaturer ska inte kramas. De ska tilltalas strängt och tas i med hårda nypor, skriver han på SvD:s debattsida. Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo svarar att Sverige inte ger bistånd till regimen.

Per Aronsson: “Meddela Kim Jong Un att vi har fått nog!”

Joachim Beijmo: “Svenskt bistånd går inte till Nordkoreas regim”

Reformer för ett starkare FN

Människor på flykt, extrema väder och en ökad extremism kräver ett ökat svenskt stöd till FN. Det skriver biståndsminister Isabella Lövin (MP) i en debattartikel för Göteborgsposten. Anledningen är att regeringen ska genomföra en rad reformer inom UD som de menar kommer hjälpa till att stärka FN:s arbete.

Isabella Lövin: “Så stärker vi FN:s nöd- och katastrofinsatser”

Hälsosatsning möter kritik

Kvinnor som lever och försörjer sig i gatumiljö ska få undervisning om sexuell hälsa och förebyggande hälsovård. Det är syftet med Stockholms stads projekt “Bättre hälsa”. Men projektet får kritik av Kristdemokraterna som inte ser hur satsningen ska kunna bidra till långsiktig hjälp.

Stockholms stad: “Ansökan om projektmedel från Europeiska Socialfonden till projektet Bättre hälsa”

Erik Slottner, Sofia Modigh (KD): “Kurser i sexuell hälsa hjälper inte tiggarna”

Regeringens markering inte tillräcklig

Som OmVärlden tidigare har nämnt har regeringen nyligen lanserat en handlingsplan för att företag ska arbeta mer aktivt med mänskliga rättigheter. Det är en bra markering anser Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Men den bortser från korruptionsfrågan.

Regeringen: “Handlingsplan för företagande och mänskliga rättigheter”
Helena Sundén: “Lyft korruptionsfrågan”

Text: Amanda Saveland, Tidningen OmVärlden

Dela det här: