flygplan och flyktingbåt
Vem bär ansvaret för flyktingkrisen? Hur ska Europa agera? Engagemanget för de som flyr över Medelhavet har vaknat och är även det som uteslutande har styrt debatten den senaste veckan. Tidningen OmVärlden summerar debattveckan i samarbete med Biståndsdebatten.se.

Krav på EU:s politiker

Låt de som flyr köpa flygbiljetter. Det skriver över tvåhundra akademiker i ett upprop med krav på den svenska regeringen att skapa lagliga vägar in i Europa. Samma krav har ställts från flera håll och riktas till såväl svenska politiker som EU:s ledare.

Akademiker-upprop: Låt människor på flykt få flyga till Europa

Peter Eriksson, Linnea Engström, Bodil Valero, Max Andersson (MP): Vinden har vänt, Europa är för flyktingmottagande 

SSU och Grön Ungdom: Ta striden för lagliga vägar till EU, Löfven 

Sverigedemokraterna om flyktingkrisen

Skyltar med texten “Refugees welcome” har mött de anländande vid Malmös centralstation den senaste veckan. Men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller inte med om budskapet. I en debattartikel som publicerades i Göteborgsposten skriver han att en mer effektiv flyktinghjälp skulle vara att istället ge stöd på plats.

Jimmie Åkesson (SD): Invandring är inte effektiv hjälp 

Den huvudskyldige bor i Texas

Hur stort ansvar bär Europa för de som drunknar på Medelhavet? Och hur stort ansvar har Europa för konflikterna som ligger till grund för flyktingkrisen? Kring det resonerar den tidigare ambassadören Karl-Erik Norrman på SvD:s debattsida.

Karl-Erik Norrman: Vi måste alla betala för Bushs krigsförbrytelser 

Även andra debattörer diskuterar Europas roll i skapandet av krisen. Masoud Kamali, professor på Mittuniversitetet, menar att Europa måste erkänna sin roll i George Bushs krig mot terrorismen och dess konsekvenser.

Masoud Kamali: Glöm inte västs roll i skapandet av krisen

Ojämn fördelning – inte bara i Europa

Det är i de överfulla flyktinglägren vid Syriens gräns som den humanitära katastrofen är som värst, skriver Adam Cwejman. Han trycker på att länder som Kuwait och Bahrain inte erbjudit sig att ta emot en enda flykting samtidigt som Turkiet tagit emot två miljoner flyktingar.

Adam Cwejman: Gemensamt ansvar behövs 

Text: Amanda Saveland, Tidningen OmVärlden

Dela det här: