Saudiarabiens och FN:s flagga
Ingen stress med att störta regimen i Syrien, satsningar på jordbruk den bästa insatsen mot fattigdom och Saudiarabiens nya roll i FN ett hån mot människorätten. Veckan som har gått har varit full av olika debattämnen. Tidningen OmVärldens redaktion summerar debattveckan i samarbete med Biståndsdebatten.se.

IS farligare än Assadregimen

Syrienkonflikten har nu pågått längre än första världskriget. Det påpekade Mellanösternanalytikern Per Jönsson på Svt Opinion i veckan. Samtidigt menar han att störtandet av Assadregimen inte bör stå högst upp på prioritetslistan. Regimen behövs i kampen mot IS. Ett ställningstagande som Leif Eriksson, fd migrationsattaché vid Sveriges ambassad i Damaskus, skarpt motsätter sig.

Per Jönsson: Bekämpa IS viktigaste uppgiften – inte krossa Assadregimen

Leif Eriksson: Bashar al-Assad och hans anhang måste avlägsnas

Även tidigare debattörer har haft delade meningar om olika lösningar på Syrienkrisen ska lösas:

Oskar Rosén, ordförande Föreningen Syrien Sverige: Debattörer förminskar Assadregimens ansvar

Hans Brun och Johanne Hildebrandt: Medierna missar djup och viktiga fakta

Utvecklingsmålen i praktiken

Var börjar man om man verkligen vill göra något gott för världen? Den frågan ställer sig Bjørn Lomborg i samband med undertecknandet av de nya utvecklingsmålen i New York. Han menar att världens ledare måste välja att koncentrera sig på de utvecklingsmål som gör påvisbart större skillnad för världen i praktiken.

Bjørn Lomborg: Prioritera bland utvecklingsmålen

Saudiarabien hånar människorätten

I Saudiarabien riskerar Ali Mohammed al-Nimr, som har deltagit i protester mot regimen att inom en snar framtid avrättas genom halshuggning.Det har varit ett mörkt år för mänskliga rättigheter i landet, skriver Henrik Alexandersson i en ledare för SvD. Samtidigt har Saudiarabien fått ordförandeposten i FN:s människorättspanel. Ett utnämnande som måste återkallas, menar ledarskribenten.

Henrik Alexandersson: Frånta Saudiarabien dess roll i FN

Jordbruk viktigaste satsningen

För att lyckas med de nya utvecklingsmålen måste mer stöd gå till jordbruk i fattiga länder. Det är en satsning som Anneli Rogeman, vd för We Effect, menar skulle göra större skillnad än några andra fattigdomsbekämpande insatser.

Anneli Rogeman: Sveriges bistånd missar de fattiga bönderna

Skydd för hotade författare

Allt fler författare och journalister i den IS-kontrollerade staden Mosul, i Irak mördas. För att värna om yttrandefriheten i världen bör Sverige därför stärka sitt fristadsprogram för förföljda författare. Det skriver kulturborgarrådet Roger Mogert (S) och journalisten Ashraf Atraqchi på Expressens debattsida.

Roger Mogert (S), Ashraf Atraqchi: Nu behövs fler fristäder i Sverige

Fristadsförfattarna – tillgång eller belastning?

Sverige tar emot fristadsförfattare som under två år erbjuds en fristad av kommuner, landsting och regioner. Men varför förföljs de och hur upplever de sin situation i Sverige? Här är en debatt om fristadsförfattare från Bokmässan idag där OmVärldens chefredaktör förde ett samtal med Julia Oliviera och Babak Salimizadeh.

Medverkande: Julia Oliviera, fristadsförfattare Jönköping och Babak Salimizadeh, fristadsförfattare Norrköping.

Text: Amanda Saveland, OmVärlden

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *