Det rasar en debatt på NAI-Forum om Jens Assurs Liljevalchs-utställning "Africa is a Great Country". Ett fånigt påhitt, menar Francis Matambalya och Henning Melber som konstaterar att "Africa is NOT a Great Country" - Afrika är efter Asien världen största kontinent med över 50 länder som vars "greatness" varierar stort. Afrikagrupperna, utställningens medarrangör, replikerar att titeln är ironisk och syftar till att provocera fram en debatt om att det idag, till skillnad från andra kontinenter, går att dra Afrikas alla länder över en kam. Den som är intresserad av debatten om världsutvecklingen och biståndets resultat kan redan nu tjuvkika på två av Biståndsdebatten.se:s nya funktioner

Det rasar en debatt på NAI-Forum om Jens Assurs Liljevalchs-utställning “Africa is a Great Country”. Ett fånigt påhitt, menar Francis Matambalya och Henning Melber som konstaterar att “Africa is NOT a Great Country”  – Afrika är efter Asien världen största kontinent med över 50 länder som vars “greatness” varierar stort. Afrikagrupperna, utställningens medarrangör, replikerar att titeln är ironisk och syftar till att provocera fram en debatt om att det idag, till skillnad från andra kontinenter, går att dra Afrikas alla länder över en kam.

Bertil Odén skriver i boken “Vad staten vill: mål och ambitioner i svensk politik” (2013) att biståndet, eftersom det till skillnad från andra politikområden främst syftar till att bistå andra länders medborgare, saknar direkt återkoppling till biståndets finansiärer – skattebetalarna. För att ta reda på och bilda sig en uppfattning om biståndets resultat är de flesta hänvisade till andrahandskällor, som media och den offentliga debatten.

Att mot bakgrund av den offentliga debatten bilda sig en uppfattning om biståndets effekter och om världsutvecklingen i stort är inte det lättaste. I ett försök har måla en översiktlig bild av diskussionerna har vi på Biståndsdebatten.se sedan en tid tillbaka samlat upp korta påståenden om biståndets resultat och världsutvecklingen i stort, som det redan nu går att tjuvkika på.

PS. Här kan du även se biståndsminister Gunilla Carlsson få både ris & ros

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *