Kalendarium

I kalendariet finns seminarier och andra händelser för dig som vill hänga med i debatten kring bistånd och globala utvecklingsfrågor. Klicka på en händelse för att läsa mer och för att se om vi rapporterar därifrån med video, twitter eller ett referat. Tipsa oss om kommande händelser här.

Fredag, 23 mars 2018

08.30
IIES/SNS International Policy Talks: Elhanan Helpman om globalisering och ojämlikhet

Tid: 08.30 - 09.45

Plats: SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm (Karta)

Arrangör: , ,

Beskrivning: Välkommen till ett seminarium där Harvardprofessorn Elhanan Helpman – en av världens främsta forskare inom internationell handel – presenterar sin kommande bok om globalisering och ojämlikhet. Kan globaliseringen förklara de ökade ojämlikheterna i inkomst mellan och inom länder? Det frågar sig Elhanan Helpman, professor i internationell handel vid Harvarduniversitetet. I sin kommande bok ger han en översikt av forskningen om sambandet mellan globalisering och ojämlikhet i löneinkomster. Helpman är en av världens mest välrenommerade ekonomer. Han har bidragit med nya teorier inom bland annat internationell handel, politisk ekonomi och ekonomisk tillväxt. Hans forskning är flerfaldigt prisbelönad. Det är inte ovanligt att hans namn förekommer i diskussionerna för ekonomipriset till minne av Alfred Nobel.

Medverkande: Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi och ordförande i Finanspolitiska rådet, leder samtalet och kommenterar. Elhanan Helpman, Galen L. Stone Professor i internationell handel, Harvarduniversitetet och Fellow of the Canadian Institute for Advanced Research. Harry Flam, professor emeritus i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi (IIES), Stockholms universitet, och ordförande för Finanspolitiska rådet.

Pris: Mötet är öppet för SNS medlemmar, press och särskilt inbjudna. 295 kronor + moms. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Måndag, 26 mars 2018

09.15
Konferens: Hur tar demokratin revansch?

Tid: 09.15 - 12.30

Plats: LO-Borgen, Barnhusgatan 18, Stockholm (Karta)

Arrangör: , ,

Beskrivning: Förra året var det värsta året för demokratin på flera årtionden. Rättssäkerheten och pressfriheten försämrades i 70 länder, enligt en genomgång som gjorts av tankesmedjan Freedom House. I länder som Polen, Turkiet, Colombia och stormakter som USA, Ryssland och Kina, har demokratiska principer fått ge vika för högerpopulistiska och totalitära krafter. Kan 2018 bli året vi vänder denna oroande antidemokratiska utveckling? Vad krävs för att det ska bli så? Arbetet Global och Union to Union har bjudit in flera experter till en diskussion om tillståndet för den globala demokratin. Välkommen till vår Demokratikonferens den 26 mars. Medverkande: Poeten Athena Farrokhzad, Forum Syds Colombiaexpert Claudia Arenas, författaren och debattören Per Molander, Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg, juristen och tidigare styrelseledamot i Internationella juristkommissionen Stellan Gärde, LO:s expert på internationell ekonomisk politik Monika Arvidsson, Union to Unions chef Kristina Henschen och Demokratiakademins Stefanie Kasper. Fler gäster kan tillkomma. Konferensen modereras av German Bender på Arena Idé. Kaffe och lunchsmörgås serveras. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

12:00
Hur borde nyanländas etablering fungera?

Tid: 12:00 - 13:00

Plats: Fores, Kungsbroplan 2, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Det är otroligt många som fått uppehållstillstånd och ska få stöd från arbetsförmedlingen för att komma in i arbetsmarknaden.  Fungerar systemet? Vissa kommuner menar att de skulle kunna göra ett bättre jobb med att integrera nyanlända, samt vill Alliansen privatisera arbetsförmedlingen helt. Rapporten är en del i Fores projekt Framtidens arbetsförmedling, under våren kommer det att presenteras en rad rapporter om hur arbetsmarknadsutbildning, anställningsstöd, externa arbetsförmedlingsaktörer med mera fungerar och kan förbättras.   Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

18.00
Colombia efter fredsavtalet: Fred lika med social rättvisa?

Tid: 18.00 - 19.30

Plats: ETC Bokcafé, Sankt Paulsgatan 14, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Välkommen till ett ”samtal för systemförändring” om Colombia och fredsavtalet. Över ett år har passerat sedan fredsavtalet skrevs under mellan den colombianska regeringen och gerillan FARC. Markfrågan var en av orsakerna till den väpnade konflikten som började för över femtio år sedan och jordreformer är en viktig del i fredsavtalet. Men implementeringen av den här delen i avtalet släpar efter. Vad finns för förhoppningar från de sociala rörelserna på fredsavtalet som en del för skapandet av ett rättvist samhälle i Colombia? Kan småbrukares rättigheter säkerställas nu när fredsavtalet ska implementeras? Och varför ser vi idag att förföljelse och mord på sociala ledare ökar trots fredsavtalet? Vi gästas av Eberto Diaz, ordförande för den colombianska småbrukar- och fackföreningsrörelsen Fensuagro och representant för det internationella nätverket CLOC-Via Campesina som har obseravtörsstatus i implementeringsprocessen av fredsavtalet. Resten av deltagarlistan uppdateras inom kort. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Måndag, 9 april 2018

18.00
Demokratiska republiken Kongo i djup kris: Om nuläget och framtidsutsikter samt Sveriges roll

Tid: 18.00

Plats: ABF Palmesalen, plan 1, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Demokratiska republiken Kongo är ett land med stor utvecklingspotential. Landet sträcker sig över 2,3 miljoner kvadratkilometer, har 83,3 miljoner invånare, varav 94 % under 55 år och ett geostrategiskt läge i Afrikas hjärta med nio grannländer. Med 80 miljoner hektar jordbruksmark, mer än tusen mineraler och ädelmetaller hade Demokratiska republiken Kongo kunnat vara Afrikas rikaste land. Men landets rikedomar är också dess förbannelse. Kontrollen över landet och dess tillgångar har varit en huvudfråga ända sedan kolonialtiden med Belgiens hänsynslösa exploatering av människor och resurser, 90-talets ”afrikanska världskrig” med flera grannländer inblandade till dagens situation med 120 väpnade grupper indragna i konflikter. Sedan 1999 finns världens största FN-styrka i landet med en maximal styrka på drygt 19 000 soldater, som inte kunnat åstadkomma en fredlig lösning. Politiskt är landet blockerat. Val skulle ha hållits senast 2016 enligt landets konstitution. Folk har rest sig på gator och torg, krävt att landets konstitution ska följas, men det politiska förtrycket har hårdnat och demonstranter har skjutits ihjäl. Den sociala strukturen och infrastrukturen är i ruiner, och biståndet räcker bara till punktinsatser. Den humanitära situationen är värre än någonsin, och mer än 13 miljoner människor är i behov av akut hjälp för att överleva. Seminariet kommer att handla om situationen i Demokratiska republiken Kongo. Finns det utvägar ur kriserna? Vilka positiva krafter finns nationellt och hur kan dessa stödjas? Vad gör det internationella samfundet och Sverige i Kongo? Hur skulle samarbetet mellan Sverige och Demokratiska republiken Kongo kunna utvecklas? Samtalet hålls på svenska med möjligheter att ställa frågor på engelska. Medverkande: Maria Bard, påverkansstrateg med fokus DR Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU Mårten Löfberg, specialist på mänskliga rättigheter, demokrati och humanitära frågor, Sveriges ambassad i Demokratiska republiken Kongo Bitota Sparf, specialist på jordbruk och landsbygdsutveckling, tidigare verksam vid premiärministerns kansli i Kinshasa Samtalsledare: Beatrice Kindembe, svenskkongolesiska, Afrosvenskarna samtalsleder seminariet. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Onsdag, 11 april 2018

18.00
Bakom rubriken: Hur påverkas ursprungsbefolkningar av klimatförändringar?

Tid: 18.00 - 19.00

Plats: Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Ursprungsbefolkningar drabbas i stor utsträckning av de globala klimatförändringarna, då de ofta lever nära naturen. Blir deras röst hörd då klimatfrågan diskuteras, som vid de globala klimattoppmötena? Och hur framställs aktivisters arbete för ursprungsbefolkningars rättigheter i media och blir deras argument tagna på allvar i de politiska förhandlingarna? Vad döljer sig egentligen bakom rubriken i tidningen, är nyhetsrapporteringen objektiv eller vinklad och skapar den empati för den ena eller den andra parten? Ett föredrag av Anna Roosvall, Professor vid institutionen för mediestudier på Stockholms universitet och författare till boken Media and Transnational Climate Justice: Indigenous Activism and Climate Politics Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med  Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen. Välkommen! Övrig information: Entréavgift 80 kr. UI-medlemmar går gratis Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Onsdag, 18 april 2018

17:30
BIO GLOBAL 18/4: La Familia

Tid: 17:30

Plats: Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm (Karta)

Arrangör: ,

Beskrivning: Film har den magiska kraften att kunna inspirera, påverka och öka medvetenheten om viktiga frågor. Många spelfilmer utforskar globala utmaningar som rasism, sexism, konflikt, fattigdom och ojämlikhet. De kan hjälpa oss att se världen och identifiera oss med platser och problem vi kanske inte vet så mycket om. Bio Global är ett samarbete mellan FUF och Bio Rio. Under våren visar vi tre tankeväckande filmer som lyfter olika globala frågor. Efter filmerna blir det samtal där vi, tillsammans med en inbjuden gäst, vrider och vänder på verkliga utmaningar som världen står inför idag. Filmen Andres och hans son Pedro bor i en förort till Caracas och ser knappt varandra. Andres spenderar dagar och kvällar med arbete för att försörja sig och sonen, medan Pedro driver runt, leker med sina vänner och lär sig livets villkor i den våldsamma miljö som omger honom. Men allt ställs på sin spets när Pedro blir involverad i ett allvarligt våldsbrott som tvingar den lilla familjen samman. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Onsdag, 9 maj 2018

17:30
BIO GLOBAL 9/5: Insyriated

Tid: 17:30

Plats: Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm (Karta)

Arrangör: ,

Beskrivning: Film har den magiska kraften att kunna inspirera, påverka och öka medvetenheten om viktiga frågor. Många spelfilmer utforskar globala utmaningar som rasism, sexism, konflikt, fattigdom och ojämlikhet. De kan hjälpa oss att se världen och identifiera oss med platser och problem vi kanske inte vet så mycket om. Bio Global är ett samarbete mellan FUF och Bio Rio. Under våren visar vi tre tankeväckande filmer som lyfter olika globala frågor. Efter filmerna blir det samtal där vi, tillsammans med en inbjuden gäst, vrider och vänder på verkliga utmaningar som världen står inför idag. Filmen Det andlöst intensiva dramat Insyriated utspelar sig i Damaskus under en intensiv dag då en trebarnsmamma försöker skydda familj och grannar undan krigets fasor. Bland dem som bor i lägenheten finns en bräcklig gammal man, en liten pojke, ett par förälskade tonåringar och en ung mamma med sin baby. Men en brutal händelse inträffar som hon måste hålla hemlig för de övriga, och när två män bryter sig in i lägenheten eskalerar paniken. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Dela det här: