Kalendarium

I kalendariet finns seminarier och andra händelser för dig som vill hänga med i debatten kring bistånd och globala utvecklingsfrågor. Klicka på en händelse för att läsa mer och för att se om vi rapporterar därifrån med video, twitter eller ett referat. Tipsa oss om kommande händelser här.

Tisdag, 24 april 2018

18:00
Journalisters och medias situation i Afghanistan: Samtal om behovet av fria medier i Afghanistan

Tid: 18:00 - 19:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning:

Terese Christiansson, som tidigare arbetat i Afghanistan och numera är DN:s korrespondent i Turkiet och Mellanöstern, samtalar med Wali Arian, fristadsjournalist från TOLO-TV i Afghanistan. Wali Arian kommer samtala på engelska. Samtalet kommer belysa den ökade betydelsen av fria medier i Afghanistan efter Talibanregimens fall, samt journalisters och medias roll och situation i Afghanistan, i en allt svårare säkerhetsmiljö. Samtalsledare är Sofie Hedman med ett förflutet som journalist och som tidigare besökt Afghanistan.

Medverkande: Terese Christiansson, korrespondent på Dagens Nyheter och Wali Arian, fristadsjournalist. Samtalsledare: Sofie Hedman.

Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

18:00
Filmvisning: River Blue

Tid: 18:00 - 20:00

Plats: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1-5, Stockholm (Karta)

Arrangör: ,

Beskrivning: River Blue är en djupt engagerande dokumentär där åskådaren följer flod- och vattenaktivisten Mark Angelo på en resa som avslöjar modeindustrins mörkare sida – men även illustrerar lösningar för framtiden. Under resan får vi följa med längs några av världens mest orörda vatten och även vidare till några av de mest förorenade vattendragen i världen. Med hållplatser i bl.a. Indien, USA, Kina, Australien, Spanien, och Bangladesh är River Blue en verklig global expedition som belönats med Explorers Club USA:s flaggpris som ett erkännande för filmens strävan att uppnå ett vetenskapligt perspektiv samtidigt som den engagerar allmänheten. Denna dokumentär undersöker hur de kläder vi handlar och bär bidrar till att förorena världens floder och vattendrag, hur föroreningarna påverkar människan och lokala samhällen, hur lösningar som inspirerar och ger en hopp redan existerar – och hur textilindustrin kan förändra sina metoder för en mer hållbar framtid. Filmen följs av en debatt med experter från FN:s uttvecklingsprogram UNDP och Katarina Veem, Director, SIWI Swedish Water House. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Onsdag, 25 april 2018

12:30
Spanien, Katalonien och EU

Tid: 12:30 - 13:30

Plats: ABF- huset, Sveavägen 41, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: De Katalanska politiker som vill ha självständighet hotas med stränga straff.  Hur är den spanska rätten styrd? Är den spanska rätten politiskt styrd? Och är Spanien då en rättsstat? EU länder uppmanas att gripa och sända tillbaka katalanska politiker på flykt. Är det rimligt? Ett lunchsamtal mellan  expert på spansk politik och samhälle, Thomas Gustafsson samt professor och folkrättsexperten Ove Bring, . Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Torsdag, 26 april 2018

12:00
Flood risk management – rural to urban views for the future

Tid: 12:00 - 13:00

Plats: SLU, Almas allé 8, Uppsala (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Whereas traditional engineering continues to be important, green infrastructure and ecosystem based solutions are increasingly acknowledged as essential for climate adaptation. Providing room for floods, integrating flood management with drought management, remuneration for water retention and changed livelihood opportunities are some of the interesting aspects linked to the topic. During this seminar, the SLU researchers Katarina Kyllmar (Department of Soil and Environment) and Anders Folkesson (Department of Landscape Architecture) will provide an interesting backdrop with their insights on water retention and management in the agricultural landscape and storm water management in cities. During the discussion we will jointly explore what we know today and what knowledge is needed to improve flood risk management in the future. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

17:00
Kulturhuset Stadsteatern: Klimatet och omställningen 

Tid: 17:00 - 18:30

Plats: Kulturhuset, Kulturhuset Sergelstorg, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Forskare larmar om en allt värre situation för klimatet, utsläppen ökar globalt och i Sverige lever vi som om det fanns 4,2 planeter enligt WWF. Klimatomställningen kan inte vänta, samtidigt dröjer de politiska åtgärderna. Bland annat skulle konsumtionen behöva minska, eller åtminstone bli hållbar för en varaktig förändring. Men minskad konsumtion ger i förlängningen minskad tillväxt. Det finns olika idéer om lösningen, där bioekonomi utgör en av de senaste. Kan en cirkulär- och biobaserad ekonomi verkligen ge fortsatt välfärd och tillväxt? Eller är konsumtionsdriven tillväxt och klimatkrisen helt enkelt politikens olösliga dilemma? Vad gör vi när politiken inte kan? Vilka ideal och vilka system formar framtiden? Staffan Laestadius, professor vid KTH och senior rådgivare till Global Utmaning, beskriver i sin nya bok "Klimatet och omställningen" hur klimatförändringarna utmanar vår syn på frihet och moral. Föreställningen om den eviga tillväxten, synen på statens roll och vad som är vänster och höger i politiken likaså. Konkreta förslag på åtgärder i en omställning som på allvar vill förändra den negativa utvecklingen behövs. De åtgärder som föreslås i boken är bara början. Vi bjuder in forskare och praktiker från näringsliv och civilsamhälle för att reda ut vilka problem som finns, vad de beror på och vilka lösningarna kan vara på en av vår tids största systemfrågor. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

18:30
Indigenous Activism – ett år efter Standing Rock Föreläsning med Leo Yankton

Tid: 18:30

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Indiginous Activism har blivit en rörelse som följs av många, inte bara urfolk, och över hela världen enas nu människor i kampen för en bättre framtid, en hållbar miljö. Kom och lyssna på Leo Yankton, lakota sioux som vuxit upp på Pine Ridge Reservatet. Han kommer att tala om hur livsvillkoren för Nordamerikas ursprungsfolk ser ut idag, samt vad Standing Rock rörelsen har inneburit för hans folk och för resten av världen. Leo försöker väcka medvetenhet om indianernas situation i dag, och deltar i konferenser och seminarier både i hemlandet och i Europa. Hans folk, som utsattes för historiens största folkmord och en urskiljningslös utrotningsprocess av de europeiska kolonisatörerna lever fortfarande i sviter efter detta, undanskuffade i reservat där försörjningsmöjligheterna är obefintliga, fattigdomen svår och en utbredd hopplöshet leder till alkohol och drogproblem, samt en hög självmordskvot. Rasismen i USA är utbredd och det är svårt att hitta jobb även utanför reservaten, därför väljer många att stanna trots misären. Leo Yankton tror på en möjlighet för urfolken att få nytt hopp och ny kraft genom att hitta tillbaka till sin kultur och sina traditioner. Det var bland annat det allmänheten kunde bevittna under Standing Rock rörelsen. Lokal: Per-Albinrummet, plan 1. Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen! Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Torsdag, 3 maj 2018

18:00
Vad händer egentligen i Etiopien – och vad gör Sverige?

Tid: 18:00 - 19:30

Plats: FUF:s kansli, Karlbergsvägen 66A (Gårdshuset), Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Det tre senaste åren har det varit en dramatisk tid för Etiopien följt av folkligt uppror som blev bemötta med väpnad våld och undantagstillstånd. Yttrandefrihet saknas, fria medier saknas och vid olika tillfällen kan internet stängas. Hittills har minst 1000 människor dött och 50 000 har blivit fängslade. I medier får inte detta mycket täckning då Etiopien sett som ett land med rekordhög tillväxt och utveckling. Vad har hänt och vad är orsakerna?Hur ser framtiden ut? Vad har Sverige gjort och vad kan Sverige göra? Pierre Frühling som är nyss hemkommen från  Etiopien, har arbetat som rådgivare och biträdande chef för sektionen för regionalt utvecklingssamarbete på svenska ambassaden i Addis Abeba kommer gästa seminariet. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Tisdag, 8 maj 2018

18:00
Seminarium: Margot Wallström om Sverige i FN:s säkerhetsråd

Tid: 18:00

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm (Karta)

Arrangör: , , , , ,

Beskrivning: Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd är inne på sitt andra och avslutande år. Utrikesminister Margot Wallström redovisar vad Sverige har prioriterat och hittills uppnått i säkerhetsrådet, vilka frågor som varit viktigast och vilka erfarenheterna och de största problemen varit. Samtalsledare: Anna Sundström, generalsekreterare, Olof Palmes internationella center. Välkomstord av Teres Lindberg, ordförande för ABF Stockholm. Biljett kan bokas genom ABF Stockholm. Kostnad: 80 kronor. 60 kr för dig som är studerande, arbetssökande eller pensionär. Boka din biljett via ABF Stockholms hemsida eller på plats i ABF-husets Information. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Onsdag, 9 maj 2018

12:00
Swedfund, DFIs and development impact

Tid: 12:00 - 13:00

Plats: Pressrummet, Utrikesdepartmentet, Fredsgatan 6, Stockholm (Karta)

Arrangör:

Beskrivning: Sustainable economic growth through sustainable bussinesses is important for achieving the goals under agenda 2030.  The Sweden´s DFI  (Development finance institution)  invest in low income countries through funds, lending and equity aquisitions in companies to create preconditions for better living conditions for people living in poverty. This seminar will present an evalutation of Swedfund and different questions will be discussed such as how DFIs work in order develop and to create better living conditions in low and middle income countries? Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

17:30
BIO GLOBAL 9/5: Insyriated

Tid: 17:30

Plats: Bio Rio, Hornstulls Strand 3, Stockholm (Karta)

Arrangör: ,

Beskrivning: Film har den magiska kraften att kunna inspirera, påverka och öka medvetenheten om viktiga frågor. Många spelfilmer utforskar globala utmaningar som rasism, sexism, konflikt, fattigdom och ojämlikhet. De kan hjälpa oss att se världen och identifiera oss med platser och problem vi kanske inte vet så mycket om. Bio Global är ett samarbete mellan FUF och Bio Rio. Under våren visar vi tre tankeväckande filmer som lyfter olika globala frågor. Efter filmerna blir det samtal där vi, tillsammans med en inbjuden gäst, vrider och vänder på verkliga utmaningar som världen står inför idag. Filmen Det andlöst intensiva dramat Insyriated utspelar sig i Damaskus under en intensiv dag då en trebarnsmamma försöker skydda familj och grannar undan krigets fasor. Bland dem som bor i lägenheten finns en bräcklig gammal man, en liten pojke, ett par förälskade tonåringar och en ung mamma med sin baby. Men en brutal händelse inträffar som hon måste hålla hemlig för de övriga, och när två män bryter sig in i lägenheten eskalerar paniken. Läs mer »

Bevakning:

Biståndsdebatten.se bevakar inte evenemanget

Dela det här: