Debatt

Solenergi räddar liv i Libyen

Samtidigt som konflikten i Libyen fortgår möts medborgarna av bristande samhällsfunktioner. Strömavbrotten är många och kan vara en direkt livsfara för människor i behov av vård. Att installera solpaneler på sjukhusen är en enkel men livsviktig åtgärd, skriver Noura Hamladji, landschef för FN:s utvecklingsprogram UNDP i Libyen.

Konflikten i Libyen lämnar människor i mörkret – bokstavligen. Grundläggande tjänster för medborgarna fortsätter att försämras och likaså elförsörjningen med strömavbrott på upp till 48 timmar.

För de flesta libyer är dessa strömavbrott besvärliga och även potentiellt farliga. För de människor som är beroende av medicinska apparater blir strömavbrotten en fråga om liv och död. När elektriciteten sviker på kliniker, förlossningsavdelningar, operationssalar och laboratorier står människors liv på spel. Förra året dog två patienter inlagda för njurdialys när elen försvann och livräddningsmaskinerna slutade fungera.

Efter det kontaktade sjukhuset i södra Libyen FN:s utvecklingsprogram (UNDP) och bad om hjälp. Sjukvårdspersonalen ville desperat rädda liv men det svaga elnätet försvårade deras arbete. Personalen hade hört talas om program av UNDP då solpaneler installerats på sjukhus som kunnat ge oavbruten elförsörjning till de viktigaste vårdsalarna.

Som en hållbar, förnybar och ren energikälla kan solpaneler bidra till att skydda ett land från prisfluktuationer på den globala energimarknaden. Vi hör inte om Libyens energikällor utöver olja och gas. Däremot finns det en stor potential för solenergi i Libyen, framförallt i de varma öknarna i söder.

Solpanelerna minskar beroendet av det nationella elnätet, istället garanteras en förnybar och lätthanterad energikälla. Solpanelerna möter människors akuta behov med en långsiktig och hållbar lösning.

Nio sjukhus har solpaneler

Idag får nio sjukhus runtom i Libyen sin el från solpaneler – vilket ger en halv miljon människor tillgång till oavbruten vård. Panelerna är en del av ett internationellt stöttat stabiliseringsprogram med syfte att underlätta Libyens fredsprocess under en period av politisk och ekonomisk återhämtning.

Efter år av konflikt har mycket av Libyens grundläggande infrastruktur brutits ner. 1 av 5 sjukhus i Libyen har behövt stänga ner. Hälften av de sjukhus som fortfarande har öppet har inte medel att fungera i full kapacitet.

Libyen behöver betydande investeringar för att se över elnätet, såväl som skolor, sjukhus och mycket mer. Ombyggnaden som krävs måste ske på ett systematiskt sätt, men först när situationen är mer stabil.

Å andra sidan kan vi inte vänta så länge. Då situationen försämras måste vi ingripa nu. Även under pågående fredsprocess och politisk dialog kan vi se till att grundläggande tjänster fungerar. Vi kan förbättra det dagliga livet för miljontals libyer och ge dem hopp, vilket i sin tur förstärker fredsprocessen.

Det är så stabilisering fungerar. Från Irak till Sudan; Jemen till Centralafrikanska Republiken; och Pakistan. Det ser annorlunda ut i varje kontext men handlar alltid om att snabbt skapa grundläggande förbättringar i människors dagliga liv och genom det stärka politisk och social stabilitet.

Tusentals behöver njurbehandlingar

För de människor som lider av njursjukdomar – ett stort hälsoproblem i Libyen – betyder stabilisering säker och hållbar eltillförsel till deras sjukhus. I krigshärjade Benghazi, i norra Libyen, behöver fler än 2 500 människor njurbehandlingar såsom dialys eller njurtransplantation.

Solpaneler och en generator installerades på Benghazis sjukhus Al-Kwayfia under stabiliseringsarbetet. Personalen kan nu fortsätta att ta hand om patienter även när elnätet sviker. Panelerna har drastiskt dragit ner sjukhusets energikostnader vilket lett till att två nya rum har kunnat byggas för att sterilisera utrustning och för patientsobservation.

Solpanelerna kom för sent för de två patienterna som dog i södra Libyen förra året, men användandet av förnybar energi kommer att hålla många andra patienter vid liv, särskilt om programmet kan expanderas till ännu fler sjukhus.

Det här är bara en påminnelse om de tuffa förhållanden många libyer står inför idag och trots att Libyen kämpar med konflikt, bristande samhällsfunktioner och osäkerhet kan relativt enkla insatser göra en enorm skillnad.

Noura Hamladji

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: