Hur har du som chefredaktör resonerat kring kolumnisten Elisabet Höglunds påståenden om att fattiga länder har fått "biljarder" i bistånd, att Afrika har en ”gränslös fattigdom och misär” och att det står stilla i länder som egentligen går åt rätt håll? Den frågan ställer Sidas kommunikationschef Joachim Beijmo i ett öppet brev till Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Hej!

Jag skriver till dig med anledning av Elisabet Höglunds kolumn ”Här är resultatet av vårt cyniska bistånd” i gårdagens tidning.

Under den senaste tiden har biståndet varit högaktuellt i medierna; om man kan visa på att biståndet gör nytta för de fattiga, om resultatredovisning, hur hanteringen av biståndet sköts på UD och annat.

Vi på Sida, som hanterar en stor del av biståndet, tycker att det är bra och viktigt med granskning och livlig debatt, men det är viktigt att debatten utgår från hur det faktiskt är och inget annat.

Aftonbladet vill ha de “hetaste kolumnisterna som väcker känslor”. Men får kolumnisterna slarva med fakta för att uppnå det? I måndagens Aftonbladet använder kolumnisten Elisabet Höglund fakta som är felaktig och direkt vilseledande.

Jag undrar hur du som chefredaktör resonerar när en kolumnist tillåts:

1. Påstå att fattiga länder har fått “biljarder” i bistånd.

2. Påstå att Afrika har en ”gränslös fattigdom och misär”.

3. Plocka statistik för att argumentera för att utvecklingen står stilla i länder när det i precis de länderna går åt rätt håll.

En redaktör hade med 15 minuters googlande snabbt tagit reda på:

1. Att det totala internationella biståndet är cirka 870 miljarder kr i år. Att 1000 miljarder är en biljon och 1000 biljoner är en biljard. För att komma upp i en biljard hade vi behövt hålla på i 1149 år, eller sedan år 864 (efter Kristus). I Sverige har vi haft ett statligt finansierat bistånd sedan 1962.

2. Att fattigdomen har minskat i hela världen, även södra Afrika. Idag är det cirka en av sju som lever i fattigdom i världen – jämfört med varannan 1990. Fler barn överlever småbarnsåren, fler kvinnor överlever graviditet och förlossning och 9 av 10 barn börjar grundskolan. Även i södra Afrika.

3. Att för varje indikator som Höglund lyfter fram som “bevis” på att inget har skett, har det skett en förbättring sedan 1990. Några exempel: I Afghanistan dog 209 barn av 1000 år 1990 – mot idag 131. Medellivslängden i Tanzania 1990 var 43 år – mot idag 57 år. I Moçambique var det för 20 år sedan 219 av 1000 barn som dog innan femårsdagen, mot idag 135 av 1 000. Allt enligt FN:s statistik i den årliga Human Development Report.

Elisabet Höglund hävdar att vi arbetar cyniskt med biståndet – men frågan är om det inte är mer cyniskt att slarva med fakta och inte berätta om hur ”tillståndet i världen” faktiskt är, på riktigt.

Med vänliga hälsningar,

Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida

PS. Det här brevet kommer också att publiceras på www.bistandsdebatten.se

Dela det här:

10 kommentarer till Öppet brev till Aftonbladets chefredaktör

 • Pontus:

  Elisabeth Höglund har alltid vatit mer intresserad av att kritisera de dåliga delarna av hennes bild av omvärlden än huruvida hennes bild stämmer.

 • linnea:

  Tragisk om en kass debattör når ut till vilsna svenskar som är osäkra och har dålig kunskap om hur biståndsarbete bedrivs. Verkar som om hon lyckas elda på det svenska osjälvständiga cyniska egocentriska tänket, varför hjälpa andra och bidra till förståelse och mångfald och humanitet när vi kan trösta oss med att fortsätta att egocentriskt konsumera för vår egen tröst.. Sköt dig själv och skit i andra. kvinnan behöver kunskap, och följa med ut och ta del av verkligheten personligt, sedan sätta sig ner och skriva.

 • Jimmy:

  Fakta och kunskap är väl inget som någon förknippar med kvällspressen. Aftonbladets jobb handlar om att tjäna pengar, att dra in annonser och för det krävs trafik på hemsidor och tidningar. Jag tror de är mycket nöjda att återigen hamnat i “blåsvädret”. De kan leverera bra statistik till sina annonsörer och affärerna rullar på. Att uppdraget skulle vara att förmedla fakta/sanning, och att det fortfarande finns människor som tror det, är humor. Tyvärr.

 • Oskar:

  Bra rutet!
  En liten petitess som gjorde inlägget något mindre seriöst:
  Efter femton sekunders googlande kommer man fram till att biljard är ett spel. Inget annat. 1000 biljoner heter just 1000 biljoner. Inget annat. (Vilket i och för sig gör originalinlägget än mer patetiskt…)

 • Rei:

  Klokt skrivet! Att sedan media till stor del mynnat ut i en sensationsfunktion som bidrar till människors oro och stress istället för att också spegla också goda nyheter är också en stor förklaring till varför även kolumnister som rimligen har en stor möjlighet att få människor att må väl också de istället bidrar till en i stora delar snedvriden bild av vår omvärld.

  Dagens tips: ta en prenumeration på good news magazine och läs bara övrig press som ett exempel på vad du inte vill vara en del av!

  Ha en riktigt fin dag!

 • Tord Wallén:

  Cynismen som råder är snarare okunskaper eller bristen på kunskap som råder hos många. Inte bara gemene man utan även bristen på kunskaper hos politiker, journalister och proffstyckare. Jag kan personligen tycka att bistånden skulle kunna hanteras mer effektivt. Jag tycker att de bistånd som vi i Sverige ger skall hanteras av de som är experter på ämnet. Att UD skall “leka bort” pengar via att använda dem till löner och representation har inte de behövanden nytta av. Att låta SIDA använda bistånden där de bäst gör nytta. SIDA skall även redovisa detta öppet för UD/regeringen/ riksdagen. Vi har en allt mer kall människosyn i Sverige och EU där rasistiska och nazistiska krafter råder så måste vi visa att vi gör allt öppet och effektivt. De som behöver få hjälp i Sverige och EU skall få det medan de som inte kan eller har möjlighet att fly så skall de hjälpas på plats. Vi måste sluta att tala om kronor utan tala om människovärdet. Oavsett var i världen en människa bor så skall vi i Sverige föregå med gott exempel, varje människa är lika värdefull. Med den utgångspunkten så skulle inte rasism och kritiken till bistånd få rot.

  Många talar om bristen på kunskap i “3e världen”. Det är hos dessa människor som bristen på kunskap är störst hävdar jag. För det första så finns det bara en värld, vår värld kallad jorden. Det kan finnas fler världar ute i universum men de har inte jag kunskaper om. För det andra så behöver vi bli bättre på att förmedla kunskaper i tidigare åldrar i alla EU länder. För det tredje tänk efter före, Michel Jackson skrev en text som jag tycker är bra, “If you want the world to be a better place, take a look at your self and make a change”

  Jag tycker att SIDA gör ett bra jobb utifrån de jag vet och har kunskaper om och att jag tror att SIDA kan göra det mycket bättre än regeringen och UD.

  Tord Wallén, Gävle

 • Kristin Olson:

  Vad skönt att Sida vågar besvara något av alla dessa slentrianmässiga sluggersvängar som tilldelas biståndet. Finns det något annat politikområde i Sverige som medier behandlar lika slappt och okunnigt som biståndet? Nyliberalismens förtalskampanj har sin bästa vän i medierna, verkar det som. Även på Aftionbladet. Och varje gång som gedigna undersökningar, internationella eller svenska, lyfter fram vad som faktiskt händer tystas det i regel ner och ignoreras. Skönt då med lite sansad verklighetsförankring och nyanser.
  Krisitn

 • lennart:

  Oavsett om de gör siffrorna nu skulle stämma tycker jag att man bör fråga sig om denna utveckling skett trots eller Tack vare biståndet. Visa mig det land förutom Tyskland som uppenbarligen utvecklats på grund av massivt bistånd.