Sammanfattning av seminariet

När offensiven i Mosul inleddes i mitten av oktober 2016 hamnade Irak på tidningarnas förstasidor, men sedan dess har rapporteringen minskat drastiskt. Vad händer i Mosul och övriga Irak? Vilka är framtidsutsikterna? Hur bör det internationella samfundet agera? Dessa var fokusfrågorna under paneldiskussionen ”Vart tog Irak vägen?”. 

Under seminariet diskuteras skildringen av Irak i västerländsk media och hur denna, beroende på vilken berättelse som når fram, antingen kan motverka eller främja positiv utveckling.

Enligt panelen, som består av Emilia Frennmark, tidigare fältrepresentant för Kvinna till Kvinna i Erbil, Irak; Wisam Khudaida, yazidisk författare och aktivist; och Ahmed Fekri, jurist och rådgivare till Iraqi Turkmen Human Rights Foundation, behövs en annan berättelse än den som dominerar dagens media för att Irak ska kunna gå mot en bättre framtid. De menar att för mycket fokus läggs på våldsrelaterade problem, såsom IS framfart i landet, och att detta leder till felaktiga slutsatser om konflikter som egentligen är strukturella. Paneldeltagarna är eniga om att det är orimligt att försöka lösa våld med våld, eftersom våldet inte förändrar de politiska och kulturella strukturer som delvis har orsakat nuvarande situation.

Panelen diskuterar även västvärldens egenintresse i att en viss typ av skildring når fram.

– Alla vill vara med och bekämpa det stora monstret IS, men det går inte att bomba bort IS och problemen, säger Emilia Frennmark.

Irak har stora naturtillgångar. Detta göra att många länder väljer att ”hjälpa på plats” och sedan använder det som argument för att avsäga sig ansvaret för att ta emot asylsökande från området, menar panelen.

Wisam Khudaida anser att det är dags för västvärlden att ta ett ordentligt och engagerat ansvar i Irak, som dessutom borde läggas under FN-mandat. Annars riskerar resultaten att bli än mer destruktiva än de hittills varit. Khudaida nämner störtandet av Saddam Hussein 2003 som exempel, då hela Irakiska staten upplöstes.

– Det går inte att hitta någon framtida, långsiktig lösning på oroligheterna som råder i landet utan att ha dess historia i åtanke, avslutar Khudaida.

Linda Klaassen

Inbjudan:

Varför har Irak en undanskymd plats i mediabevakningen? När offensiven i Mosul inleddes i mitten av oktober förra året hamnade Irak på tidningarnas förstasidor, men sedan har rapporteringen varit blygsam om vad som händer där. Vad händer i Mosul och Irak? Vilka är framtidsutsikterna? Vad bör internationella samfundet göra?

Medverkan av Wisam Khudaida, yazidisk författare, politisk analytiker och aktivist, policyrådgivare för internationella yazidiska organisationen.
Ahmed Fekri, jurist och rådgivare till Iraqi Turkmen Human Rights Foundation, turkmen.
Emilia Frennmark, tidigare Kvinna till Kvinnas fältrepresentant i Erbil, Irak, dessförinnan verksam med flyktingrättsliga frågor på UNHCR, nu verksamhetsansvarig för migrationsfrågor på frivilligorganisationen Sociala missionen i Stockholm.
Urban Hamid, frilansjournalist som arbetat från Irak sedan 2003.

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Datum: 23 mars, 2017

Tid: 18:00

Arrangörer: ,

Ämnen: Irak, Mediabevakning

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *