Sammanfattning av seminariet

Efter elva års högerkonservativt styre och två års politisk kris ser den nyligen tillträdda regeringen ljust på framtiden. Samtidigt är det makedonska folkets misstro mot staten fortfarande utbredd och mycket återstår för att nå ett framtida EU-medlemskap, säger korrespondenten Johanna Melén under ett seminarium i Stockholm.

De senaste fyra månaderna sedan den makedonska regeringens tillträde har präglats av en intensiv och svår reformprocess. Försvarsminister Radmila Shekerinska beskriver hur den nya regeringen bland annat har satt stopp för statlig propaganda, godkänt utredningar av den tidigare regeringens telefonavlyssningar, ökat minimilönen och drivit igenom en lag som tillåter språk av olika minoriteter, inklusive albanska. Regeringen har även lanserat ”3-6-9-planen”, en plan som sätter upp mål för de kommande tre, sex och nio månaderna i syfte att omvandla Makedonien till en fullfjädrad ekonomi.

Trots regeringens hängivenhet till reformarbetet är förtroendet för regeringen lågt.

– En ny regering behöver inte betyda förändring. Ett korrupt system är redan etablerat i vilket anställda av den tidigare regeringen arbetar bakom kulisserna, säger Johanna Melén, Östeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

Försvarsminister Radmila Shekerinska uttrycker sin förhoppning om att reformarbetet ska resultera i att förhandlingarna om att gå med i EU återupptas.

– Vi hoppas att en lyckad reformprocess belönas av EU. En lyckad reformprocess skulle vara betydelsefull inte bara för Makedonien utan även för övriga länder i regionen som hoppas ansluta till unionen, säger hon.

Vägen mot ett EU-medlemskap kompliceras ytterligare av namnkonflikten med Grekland.

– Konflikten med Grekland över namnet ”Makedonien” utgör det största hindret för inträde till EU. Det är en känslig konflikt som involverar stolthet, identitet och en ovilja att nå en kompromiss, beskriver Johanna Melén.

En av seminariets åhörare frågar om betydelsen av ett starkt och närvarande civilsamhälle för att möjliggöra ett inträde i EU. Försvarsministern beskriver föreningars och organisationers betydelsefulla roll i utformningen av 3-6-9 planen och utlovar att civilsamhället även kommer att konsulteras i det kommande reformarbetet.

Trots återstående utmaningarna ser Radmila Shekerinska ljust på framtiden.

– Det är alltid säkrare att vara pessimist. Men genom att ha tagit oss igenom den här krisen har vi bevisat att optimism inte är förmätet.

Amanda Herrström

Inbjudan:

Den politiska situationen i Makedonien präglades länge av motsättningar mellan majoriteten av makedonier och den albanska minoriteten. Men nu ser läget annorlunda ut. I juni 2017 tillträdde en ny, socialdemokratiskt ledd regering i Makedonien. I regeringen ingår förutom det socialdemokratiska partiet SDSM också två albanska partier.

Denna nya regering tillträdde efter elva års högerkonservativt styre, två års politisk kris, uppskjutna val och en våldsam process efter valet. Så sent som i slutet av maj i år stormade nationalistiska demonstranter parlamentet.

Nu finns stora förhoppningar på att processen att närma sig såväl NATO som EU ska ta fart. Folket förväntar sig bättre levnadsstandard, fler jobb och högre löner. Men stora utmaningar väntar. Arbetslösheten är bland de högsta i Europa, särskilt bland ungdomar. Korruption, maktmissbruk och misstro mot staten är utbrett.

Hur har samhällsutvecklingen sett ut sedan valet? Finns förutsättningar för ett EU-medlemskap?

Medverkande
Radmila Shekerinska, försvarsminister i Makedonien
Johanna Melén, Östeuropakorrespondent på Sveriges radio

Språk: engelska

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Datum: 17 oktober, 2017

Tid: 18:00

Arrangörer: , , ,

Ämnen: Okategoriserade

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *