Sammanfattning av seminariet

För att de globala målen för hållbar utveckling ska kunna uppnås måste bland annat civilsamhället och den privata sektorn inkluderas. Olika aktörer måste samarbeta, säger diplomaten Jan Eliasson under ett seminarium på Handelshögskolan i Stockholm.

Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare för Förenade Nationerna (FN), har lång erfarenhet inom utvecklingspolitik och fredsfrågor. De globala målen för hållbar utveckling (SDGs) har varit en viktig aspekt i Eliassons arbete. Den generella visionen och målet för SDGs är den universella acceptansen för hållbar fred, utveckling och mänskliga rättigheter enligt Eliasson.

– Det finns ingen fred utan utveckling och ingen utveckling utan fred, säger Eliasson.

Jan Eliasson menar att det för en effektiv och hållbar utveckling krävs att flera aktörer är inkluderade – bland annat civilsamhället och den privata sektorn. Ett integrerat perspektiv är nödvändigt där lokala, nationella, regionala och internationella aktörer samarbetar, säger han.

Enligt Jan Eliasson finns det flera aspekter av SDGs. En av dem är hållbarhet – något som vi alla har ansvar för. En annan är universalism – SDGs har ett starkt budskap om ömsesidigt beroende, oavsett om det handlar om rika eller fattiga länder. En tredje viktig aspekt av SDGs är att det krävs institutioner som är starka och effektiva för utveckling, säger Eliasson.

Han menar att det är viktigt att jobba både globalt och nationellt med SDGs. Att lösa problem internt i landet är viktigt för den internationella sfären också, enligt Eliasson.

Civilministern Ardalan Shekarabi säger att Sverige är ett av de länder som har bäst förutsättningar för att uppnå SDGs, men migration och integration är utmaningar som vi behöver diskutera och förbättra. Ett holistiskt och inkluderande perspektiv är nödvändigt för diskussionen, säger han.

Sogend Barzani

Inbjudan:

Misum welcomes you to a Kapuscinski Development Lecture with Jan Eliasson, former Deputy Secretary General of the United Nations and former Foreign Minister of Sweden. Mr Eliasson believes that peace, justice and strong institutions (goal 16) will help the world to achieve the Sustainable Development Goals.

A panel will discuss Sweden's role in achieving the Sustainable Development Goals:

Ardalan Shekarabi, Swedish Minister for Public Administration
Parul Sharma, Chairperson Delegation for the implementation of Agenda 2030
Tina Sendlhofer, PhD candidate at SSE Misum
Björn Stigson, chairman of SSE Misum Board and former President of the World Business Council for Sustainable Development.

Plats: Aula, Stockholm School of Economics, Sveavägen 65, Stockholm

Datum: 15 november, 2017

Tid: 10:00 - 11:30

Arrangörer:

Ämnen: Fred och säkerhet, Globala målen för hållbar utveckling / Agenda 2030

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *