Inbjudan:

Indien brukar kallas världens största demokrati med över en miljard invånare. Landet är ett myller av kulturer, språk och religioner. Moderna megastäder trängs med ålderdomliga landsbyar. En världsledande IT-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsende. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Bägge länderna har kärnvapen.

Indien regeras sedan våren 2014 av det högerinriktade, hindunationalistiska partiet, BJP, och dess allianspartier. Regeringen leds av den något omstridde premiärministern Narendra Modi. Kongresspartiet som varit statsbärande under en stor del av Indiens självständighetstid gjorde ett av sina sämsta val 2014. På senare tid har partiet igen varit på frammarsch under ledning av en ny generation av Gandhisläkten, Rahul Gandhi. Nästa parlamentsval äger rum 2019.

Under seminariet kommer en bred genomgång att göras av tillståndet och utvecklingstendenserna i Indien. Befinner sig världens största demokrati i en övergång, och i så fall övergång till vad?

Medverkande:
Henrik Chetan Aspengren, forskare om Indien och Sydasien, Utrikespolitiska institutet
Sheila Ghose, lektor i engelsk litteraturvetenskap, expert på brittisk-indisk litteratur med postkolonial inriktning, Södertörns högskola
Emil Lidén, utrikesdepartementets Indienhandläggare
Parul Sharma, människorättsjurist, författare och uppmärksammad sommarpratare i radion 2016

Kostnad: 80 kr. 60 kr för dig som är studerande, arbetssökande eller pensionär.

Plats: Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Datum: 15 mars, 2018

Tid: 18:00

Arrangörer:

Ämnen: Demokrati, Indien

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *