Inbjudan:

Evo Morales, Bolivias förste president från urbefolkningen, kom till makten 2006 efter ett presidentval i vilket han fick betryggande majoritet. I ett land där urbefolkningen utgör ungefär halva befolkningen som utsatts för ett omfattande förtryck under århundraden inledde Morales en reformprocess som ledde till förbättrade levnadsförhållanden för de fattiga. Åtgärderna vann stor respekt i omvärlden.

I november 2017 tillät landets konstitutionsdomstol ett obegränsat antal omval av sittande president. Detta trots att befolkningen i en folkomröstning sagt nej till konstitutionsförändringen. Från regeringshåll har hävdats att domstolens utslag garanterar demokratisk kontinuitet och att möjlighet till återval är en mänsklig rättighet. Oppositionen uppmanade däremot befolkningen att rösta blankt i det val av domare som gjordes i december som en protest mot vad den uppfattade som en auktoritär utveckling. Två tredjedelar röstade blankt och endast en tredjedel för dekandidater som satts upp. Kritiska röster framhöll därtill att pressfriheten har inskränkts och kritisk debatt försvårats. En snarlik diskussion förs också i andra länder i regionen. I Ecuador beslutades efter folkomröstning att begränsa möjligheterna till omval av landets president.

Kvällens panel kommer att diskutera situationen för demokratin i Bolivia utifrån olika perspektiv.

Medverkande:
– Fransisco Contreras, sociolog och Latinamerikagruppernas talesperson om politisk utveckling
– Anna Kaijser, forskare vid Tema Miljöförändring, Linköpings universitet som disputerat på en avhandling om miljöpolitik och miljörörelser i Bolivia
– Torsten Wetterblad, utvecklingsekonom knuten till Latinamerikainstitutet med mångårig erfarenhet av Bolivia
– Andrés Rivarola, docent i ekonomisk historia och föreståndare för Latinamerikainstitutet, samtalsledare

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Datum: 28 februari, 2018

Tid: 18:00 - 20:00

Arrangörer: ,

Ämnen: Bolivia, Demokrati

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *