Sammanfattning av seminariet

I Israel/Palestina blir det allt svårare för civilsamhället att verka för fred och mänskliga rättigheter. Kontrollen ökar och det talas om att målet är att tysta alla kritiska röster. Det vittnar två människorättsförsvarare om på ett seminarium i Stockholm.

Mahmoud Abu Rahma, talesperson för organisationen Al Mezan Centre for Human Rights i Gaza, trycker på vikten av yttrandefrihet och organisationsrätt. Abu Rahma säger att utrymmet för civilsamhället begränsas dels genom strikta lagar för icke-vinstdrivna organisationer, dels genom annan kontroll i form av hot, massiv övervakning och plötsliga gripanden från israeliska auktoriteter.

Vidare berättar Abu Rahma att finansiering är ett stort problem, då regeringen kontrollerar människorättsorganisationer.

– Dessutom är det palestinska banksystemet helt under israelisk makt, säger han.

Ran Goldstein, vd för organisationen Physicians for Human Rights-Israel, menar att det inte bara är människorättsorganisationer som påverkas. Även journalister, politiker, artister och högsta domstolen. Det är omöjligt att vara en riktig demokrati efter 50 år av ockupation, säger han.

– Alla de värderingar som vi har gemensamt attackeras.

Så vad kan Sverige och andra länder göra för att stärka hoppet om en ljusare framtid? Goldstein svarar att det viktigaste är att öppna upp för möten och att lyssna. Sverige måste behålla och vårda relationer och framförallt inte att backa undan från den ökade pressen på civilsamhället.

Abu Rahma menar att det är av yttersta vikt att vara medveten om de oerhörda problem som finns, samt att stötta organisationers lokala arbete med att exempelvis samla in bevis på överträdelser av mänskliga rättigheter till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Avslutningsvis nämner han en uppmaning till Sverige:

– Ni kan också göra er röst hörd i FN.

Emilia Bjurman

Inbjudan:
Israeliska och palestinska ledare har gång på gång misslyckats med att skapa fred för sina folk.
Efter 50 år av ockupation har extremister på båda sidor stärkt sina positioner. Mycket av hoppet står nu till civilsamhället: modiga människor och organisationer som gör sitt yttersta för att upprätthålla respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska värden – en förutsättning för hållbar fred. Men det blir allt svårare för dessa positiva krafter att verka för förändring. De utsätts för intensiva påtryckningar från makthavare och meningsmotståndare. Smutskastning, lagstiftning som försvårar organisationernas finansiering, våld och hot har blivit vardag. Vilka metoder använder israeliska och palestinska makthavare samt extremistgrupper för att försvåra för de krafter som verkar för mänskliga rättigheter, demokrati och fred? Vad kan Sverige och EU göra för att stärka de röster som kämpar för fred? Medverkande: Ran Goldstein, Executive Director för organisationen Physicians for Human Rights-Israel (mottagare av Right Livelihood-priset 2010) och Mahmoud Abu Rahma, talesperson för Al Mezan Centre for Human Rights i Gaza.
Föranmälan: för lunchmacka krävs föranmälan till rsvp@rightlivelihood.org senast 20/4, före kl. 17.
Var vänlig uppge om du har särskilda kostpreferenser. Begränsat antal platser.
ID-kort: Giltigt ID-kort måste uppvisas vid inpassering. Kom i god tid!

Plats: Riksdagsbiblioteket, Storkyrkobrinken 7, Stockholm

Datum: 25 april, 2017

Tid: 13:00 - 14:00

Arrangörer: ,

Ämnen: Civilsamhället, Israel, Israel/Palestina-konflikten, Mänskliga rättigheter, Palestina

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *