Exklusiva debattartiklar

246 debattartiklar har publicerats exklusivt för Biståndsdebatten.se.

Annie Matundu Mbambi, Ordförande IKFF Demokratiska republiken Kongo Annika Skogar, Ordförande IKFF Sverige Ayo Ayoola-Amale, Ordförande IKFF Ghana Edwick Madzimure, Ordförande IKFF Zimbabwe Micheline Muzaneza, Ordförande IKFF Sydafrika Pascasie Barampama, Ordförande IKFF Burundi Sylvie Ndongmo, Ordförande IKFF Kamerun. Foto: Maud Leindahl

Det demokratiska utrymmet krymper och röster tystas. Runt om i världen har yttrandefriheten blivit allt mer hotad. Nu måste Sverige ta sitt ansvar och sluta exportera vapen till länder som fängslar människorättsaktivister och begränsar mötesfriheten, skriver Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

Mariann Eriksson och Agnes Björn

Barn ska vara delaktiga i arbetet med att bygga samhällen som kan stå pall för naturkatastrofer. Det kom världens länder överens om i Sendai 2015. Om vi vill att detta ska bli verklighet måste vi öka biståndet till civilsamhället och arbeta med katastrofriskreducering i världens skolor, skriver Plan International Sverige.

Daphne Jayasinghe

Dagens globala utmaningar kräver att vi omprövar det humanitära biståndet. I stället för att ge hinkar och filtar kan kontantbidrag till fattiga kvinnor och flickor öka egenmakten och minska risken för att bli utsatt för våld, skriver Daphne Jayasinghe på International Rescue Committee.

Ta nästan vilket land som helst i världen och det är människorna på landsbygden som utsätts för flest människorättsliga kränkningar. Sedan 2012 vill FN ta fram en deklaration som skulle möjliggöra utformningen av specifika och nödvändiga lagar för att skydda denna grupp. Den här veckan samlas FN igen men Sverige är fortsatt passivt, skriver flera debattörer.

Dela det här: