Videointervjuer från Almedalen 2016

Under Almedalsveckan gjorde Biståndsdebatten.se videointervjuer med politiker och sakkunniga inom global utveckling som direktsändes i youtube-kanalen FUF Play. Alla intervjuer finns samlade på den här sidan.


Anna Mia Ekström, Karolinska Institutet

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiolgi vid Karolinska Institutet. Här talar hon bl.a. om hur Sverige kan arbeta för att motverka antibiotikaresistens i världen. Intervjuas av Amanda Liedberg.


Lars Wahlund, ambassadör i Turkiet

Lars Wahlund, Sveriges ambassadör i Turkiet. Här talar han om avtalet som EU och Turkiet har slutit gällande flyktingmottagande. Intervjuas av Laura Hedlund.


Lennart Wohlgemuth, Göteborgs universitet

Lennart Wohlgemuth, gästprofessor i Afrikakunskap med inriktning på svensk och europeisk biståndspolitik vid Göteborgs Universitet. Här talar han om de förändringar som skett inom biståndspolitiken. Intervjuas av Sophia Tuwesdotter.


Pär Viktorsson Harrby, RFSL

Pär Viktorsson Harrby verksamhetschef på RFSL. Här pratar han bl.a. om hur man kan arbeta för att få upp HBTQ-frågor på agendan globalt. Intervjuas av Frida Ashbourne.


Luis Lineo, män för jämställdhet

Luis Lineo ordförande föe Män för Jämställdhet. Han pratar om det globala arbetet för mäns inkludering i jämställdhetsarbetet och vad män kan göra för att engagera sig. Intervjuas av Felicia Johansson.


Annika Schabbauer, Operation 1325

Annika Schabbauer, kanslichef Operation 1325. Här pratar hon om mansnormer inom säkerhetspolitiken och implementeringen av resolution 1325. Intervjuas här av Sara Strandell Dalius.


Kristina Henschen, Union to Union

Kristina Henschen chef på Union to Union. Här pratar hon om migrantarbetares rättigheter och den fackliga situationen i världen. Intervjuas här av Felicia Johansson


Emma Nilenfors, UD

Emma Nilenfors, kansliråd på Utrikesdepartementet. Tidigare arbetat i Bogotá, Colombia. Pratar om fredsförhandlingarna i Colombia och kvinnors roll vid förhandlingsbordet. Intervjuade gjorde Amanda Liedberg.


Ingrid Ashing, Rädda Barnen

Ingrid Ashing, ordförande Rädda Barnen, pratar om den nya asyllagen och hur den kommer påverka barn. Intervjuade gjorde Amanda Liedberg.


Ann Svensén, Individuell Människohjälp

Ann Svensén, generalsekreterare för Individuell Människohjälp (IM), intervjuas om vapenvåld som hinder för utveckling och om ett innovativt sätt att minska tillgången till illegala vapen. Intervjun gjordes av Anton Ingstedt.


Hans Linde (V)

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartier, om avräkningar, mätning av resultat i biståndet och biståndets relation till näringslivet. Intervjuade gjorde Jonathan Eng.


Lena Lid Falkman, Handelshögskolan

Vem blir FN:s nästa generalsekreterare och vilka egenskaper behöver hen ha? Lyssna på en ledarskapsforskare prata om bristen på kvinnligt ledarskap och göra en jämförelse mellan Dag Hammarsköld och Ban Ki-moon. Intervjuas av Laura Hedlund.


Martin Hedberg, meteorolog

Martin Hedberg, meteorolog, om klimatutmaning, klimatpolitik och klimatflyktingar. Han intervjuas av Viktor Stocke.


Mats Karlsson, Utrikespolitiska institutet

Mats Karlsson berättar om likheter och skillnader mellan Millenniemålen och Agenda 2030. Intervjuas av Vera Mörner.


Joakim Wohlfeil, Diakonia

Joakim Wohlfeil rådgivare kring konflikt och rättvisa vid Diakonia berättar om konfliktmineraler i Kongo, det nya EU direktivet och vad Sverige kan agera för att påverka svenska företag. Intervjuas av Amanda Liedberg.


Johan Hassel, delegationen för Agenda 2030

Johan Hassel från regeringens nationella delegation för Agenda 2030 och vd för Global utmaning, svarar på frågor om hur de tänker arbeta för att öka kännedomen kring agendan och vilka utmaningar som finns. Här intervjuar Nikolina Stålhand.


Linda Nordin, FN-förbundet

Linda Nordin, generalsekreterare Svenska FN-förbundet, om hur civilsamhället i Sverige arbetar för genomförandet av Agenda 2030 och om globala och svenska utmaningar. Intervjuade gjorde Elin Nordin.


Ulrika Modéer, UD

Ulrika Modéer, statssekreterare hos Isabella Lövin, talar bland annat om Agenda 2030 och resolution 1325. Intervjuade gjorde Felicia Johansson.


Lena Ag, Kvinna till kvinna

Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, om en kvinnofientlig flyktingpolitik. Hon intervjuas av Sara Strandell Dalius.


Peter Wallensteen, professor i fred och konflikt

Peter Wallensteen, professor i fred- och konfliktforskning. Här pratar han om framtiden för fredssamtalen i Syrien och biståndets möjligheter i landet. Intervjuas av Anton Ingstedt.


Magdalena Tham Lindell, FBA

Magdalena Tham Lindell, expert på mänsklig säkerhet i DR Kongo och Mali vid Folke Bernadotte akademin. Här pratar hon om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Mali och problemen med den fredsbevarande FN insatsen. Intervjuas av Josef Svantesson.


Efraim Gomez, UD

Efraim Gomez enhetschef på utrikesdepartementets enhet för FN politik. Han pratar om Sveriges roll i säkerhetsrådet och hur Sverige arbetar med resolution 1325. Intervjuas av Felicia Johansson.


Abukar Omarsson, ekonomisk rådgivare till Somalias finansminister

Abukar Omarsson, ekonomisk rådgivare till Somalias finansminister. Här pratar han om migrationens möjligheter för global utveckling och remitteringar. Intervjuas av Caroline Nordvall.


Viktor Sundman, Stop Illegitimate Vetoes

Viktor Sundman aktiv i kampanjen Stop Illegitimate Vetoes. Han pratar bl.a. om vikten av att förändra vetot i FNs säkerhetsråd. Felicia Johansson Intervjuar.


Monica Green, UN Women

Monica Green, ordförande för UN Women nationell kommitté Sverige, om de största hinderna för att uppnå jämställdhet och den feministiska utrikespolitiken. Intervjuar gör Vera Mörner.


Ida Texell, delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Ida Texell, ledamot i regeringens delegation för genomförandet av Agenda 2030 i Sverige, om olika aktörers roll för att Agenda 2030 ska kunna bli verklighet. Intervjuar gör Caroline Nordvall.


Cecilia Uddén, Sverige Radio

Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent på Sverige Radio, om det krympande utrymmet för civilsamhället i Mellanöstern. Intervjuar gör Caroline Nordvall.


Parul Sharma, ordförande för delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Parul Sharma, ordförande för delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 och Head of CSR Compliance på Advokatfirman Vinge, om delegationens roll och utmaningarna som finns för den nationella implementeringen av agendan. Intervjuar gör Matilda Häggblom.


Niklas Kebbon, fd ambassadör Damaskus, Syrien

Niklas Kebbon, fd ambassadör i Damaskus, om situationen i Syrien och Sveriges roll för att uppnå fred. Intervjuar gör Amanda Liedberg.


Sofia Arkelsten (M)

Sofia Arkelsten, moderat riksdagsledamot, talar om vilka frågor som saknas i Agenda 2030 och hur den feministiska utrikespolitiken kan påverka implementeringen av agendan. Intervjuar gör Vera Mörner.


Lisa Sjöblom, Forum Syd

Lisa Sjöblom Generalsekreterare Forum Syd talar om civilsamhälles krympande manöverutrymme. Samt om ideella organisationers behov av att tänka och agera kreativt för att kunna stötta civilsamhällsorganisationer.


Ola Richardsson, We Effect

Ola Richardsson från We Effect talar om hur personer porträtteras i nyheter om utvecklingsfrågor och hur detta påverkar debatten. Han intervjuas av Miron Arljung.


Staffan Landin

Här intervjuas Staffan Landin, frilansande skribent med bakgrund på Gapminder och UNDP. Landin besvarar frågor om allmänhetens okunskap om Agenda 2030 om vem som har störst ansvar för att agendan uppnås. Han intervjuas av Sophia Tuwesdotter.


Rachael Mwikali, Coalition for grassroots human rights defenders

Rachael Mwikali berättar om sitt arbete i Kenyas slumområden och vilka svårigheter hon möter i sitt arbete. Här intervjuas hon av Nikolina Stålhand.


Anders Kompass, FN-tjänsteman

Anders Kompass, FN-tjänsteman, berättar bland annat om svårigheterna han ser i framtidens Mellanöstern. Han intervjuas av Vera Mörner.


Emelie Aho, policyrådgivare och sakkunnig inom skatteflykt, Forum Syd

Emelie Aho är policyrådgivare och sakkunnig inom skatteflykt på Forum Syd. Här pratar hon om skatteflyktsfrågor och berättar bl.a. om vilka eventuella svagheter ett mellanstatligt skatteorgan skulle kunna ha. Hon intervjuas av Kristina Fedai.


Melker Måbeck, internationell chef svenska Röda Korset

Melker Måbeck är internationell chef för svenska Röda Korset. Här berättar han om Röda Korsets roll i Syrien och internationella samfundets otillräcklighet. Han intervjuas av Josef Svensson.


Monica Lorensson, policy- och påverkanschef Plan International Sverige

Monica Lorensson är policy- och påverkanschef hos Plan International Sverige. Hon talar om kampanjen #childmother som ska uppmärksamma situationen för unga tjejer i världen som blir föräldrar och hur man kvarhåller denna uppmärksamhet i ett medielandskap som fokuserar på akuta kriser och konflikter. Hon intervjuas av Timothy Carlsson.

Dela det här: