Tjejer i Syrien. Foto: IZEIN ALRIFAI/AFP/GImages

Idag skriver organisationerna Plan International Sverige och International Rescue Committee en exklusiv debattartikel på Biståndsdebatten.se. De menar att tonårstjejer är en extra utsatt grupp i konflikter och naturkatastrofer och att svenska regeringen därför måste göra specifika satsningar för tonårsflickor i kris och konflikt.

Tonårstjejer i kris och konflikt riskerar att bli bortgifta och utsatta för övergrepp eller trafficking. Dessutom begränsas ofta möjligheten att gå i skolan. Ändå glöms de ofta bort i det humanitära biståndet, menar International Rescue Committee och Plan International Sverige

“Vi vet att andelen barnäktenskap bland syrier är fyra gånger högre nu än innan kriget bröt ut. I Nigeria har tonårstjejer använts som sexslavar av Boko Haram och när de återvänder till sina samhällen blir de utfrysta, samtidigt som deras möjligheter till utbildning begränsas”, skriver organisationerna i debattartikeln.

Under torsdagen anordnar Plan International Sverige och International Rescue Committee ett seminarium i Almedalen på samma tema.

Läs hela debattartikeln här »

Se film och referat från seminariet här »

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *