Sveriges feministiska utrikespolitik är viktigare än någonsin, men den brister på flera områden. Det är slutsatsen i en ny rapport som 19 organisationer inom bistånds- och utvecklingsorganisationen Concord presenterade i Almedalen idag.

Det är framför allt på två områden som Sveriges agerande direkt motverkat den feministiska utrikespolitiken, slår rapporten fast. Det är migrationspolitiken och den svenska vapenexporten.

“Att Sverige genom sin vapenexport understödjer attacker som drabbar civila, inte minst kvinnor och barn, är oförenligt med en feministisk utrikespolitik och motverkar politikens grundläggande värderingar och målsättningar”, skriver organisationerna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kritiken mot migrationspolitiken handlar bland annat om de tillfälliga asylregler som gör att familjer inte får återförenas. Det drabbar ofta kvinnor, barn äldre och personer med funktionsnedsättning som blir kvar i konfliktdrabbade områden eller i flyktingläger, menar organisationerna.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här »

Seminariet i Almedalen där rapporten presenterades kan du se här »

Debattartikeln i Svenska Dagbladet finns att läsa här »

Dela det här:

En kommentar till Ny rapport: Sveriges utrikespolitik är inte feministisk

  • Lars-Göran Bengtsson:

    Sveriges “feministiska” utrikespolitik är dessvärre den pinsammaste vi har haft på år och dag. Regeringen borde därför be om ursäkt för att den överhuvudtaget kallar sig feministisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *