Riksdagspartiernas partiledareHur stor plats tog utvecklingsfrågorna i partiledarnas tal i Almedalen? Kerstin Edquist, redaktör på Biståndsdebatten.se, lyssnade igenom alla partiledartal i jakt på allt som kan närma sig globala utvecklingsfrågor.

 

Annie Lööf – berörde inte utvecklingsfrågor

Centerpartiets ledare Annie Lööfs tal innehöll egentligen ingenting om globala utvecklingsfrågor. Hon pratade om handel och den globala konkurrensen, men bara ur ett svenskt perspektiv. Fokus var på hur Sverige måste slå sig fram och konkurrera med andra länder.

Hon pratade även om klimatet, men inte heller här pratade hon om fattiga länders behov utan bara om svenska innovationer och svenska företag. Något av det mest uppseendeväckande hon sa var att Volvo och Scania är klimatföregångare i och med att de har tagit fram bränslesnåla motorer.

– Det är företagsledare och företag som toppar listor över vilka som gör mest nytta för klimatet, sa hon.

 

Stefan Löfven – lovade att Sverige ska vara pådrivande i internationella förhandlingar

Statsministern och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven var den som pratade mest om utvecklingsfrågor i sitt tal i Almedalen.

Precis som Annie Lööf pratade han om Sveriges ansvar att ta emot flyktingar, men också om Sveriges roll att trycka på i EU för att andra länder ska ta emot flyktingar. Han pratade också om Syrien och Irak och att Sverige ska ge både humanitärt och militärt stöd för att skapa lugn i regionen.

Han sa dessutom att Sverige ska stödja Ukraina för deras självbestämmande. Han pratade om att regeringen har jobbat genom EU med stödprogram för romer i Rumänien. Och om att han jobbar för rättvisa arbetsvillkor i EU.

Dessutom lovade han att Sverige ska vara pådrivande både i klimatförhandlingarna för ett nytt klimatavtal i slutet av året och i förhandlingarna om FN:s nya utvecklingsmål. Båda ska bli ambitiösa, sa han.

 

Ebba Busch Thor – ville ha hårdare tag mot Ryssland och IS

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor började sitt tal med Ukraina, Ryssland och försvarspolitik. Sen övergick hon till att prata om andra säkerhetshot, nämligen terrorism. Hon pratade om islamistiska fundamentalister som ett hot mot det samhälle och de värden som Väst bygger på.

Ebba Busch Thor talade om att Sverige måste ta hårdare tag mot IS. De människor som åker från Sverige till Mellanöstern för att kriga med IS ska kunna bli dömda för landsförräderi. Och Sverige bör skicka JAS-plan i kampen mot IS ifall världssamfundet efterfrågar det.

Hon pratade om asylrätten och Sveriges ansvar att ta hand om flyktingar från Syrien, men sa samtidigt att hon vill att Sverige borde ge tillfälliga, i stället för permanenta, uppehållstillstånd till flyktingar.

 

Jimmie Åkesson – pratade om hotet från islamister

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal var i innehållet väldigt likt Ebba Busch Thors. Han lade också stor vikt vid hotet från islamister, han nämnde hur kristna blir attackerade av IS och han ställde också kristna och västerländska värden mot islamisternas.

Utvecklingsfrågor eller humanitära insatser var dock ingenting han nämnde.

 

Gustav Fridolin – menade att Sverige måste vara föregångare i miljöfrågor

Utbildningsministern och miljöpartiets ledare Gustav Fridolin inledde talet med ett långt avsnitt om den svenska skolan.

Efter det kom han in på effekterna av klimatförändringar och miljöförstöring. Han pratade om torka, naturkatastrofer, konflikter och flyktingar till följd av miljöförstöring. Han sa att Sverige måste visa att det går att ställa om en högt utvecklad ekonomi inom de ramar som ekosystemet sätter. Och han sa att ansvaret för att prioritera de frågorna till stor del ligger på miljöpartiet.

– Världen behöver länder som går före, sa Gustav Fridolin.

Han menade att nyckeln till att komma dit är: utvecklingsoptimism, sammanhållning och kretivitet.

 

Anna Kinberg Batra – talade om vikten av försvar och säkerhet

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra började med att tala om Grekland och vikten av tuffa besparingsprogram, en stabil ekonomi och ett starkt samarbete inom EU. Grekerna kan inte skylla bristen på egna reformer på andra, sa hon.

Sedan nämnde hon kort hotet från Islamiska Staten. Hon sa att Sverige och Europa måste försvara sina värden och sin demokrati mot terrorismen. Som åtgärder föreslog hon ökade resurser till Säpo, skärpt hantering av pass och att vi använder EU-samarbetet mer mot den internationella terrorismen. Och så att Sverige ska öka resurserna till försvaret och gå med i Nato.

Resten av talet var bara inrikespolitik. Utvecklingsfrågor nämnde Anna Kinberg Batra inte en enda gång.

 

Jonas Sjöstedt – lyfte krisen i Grekland som den enda utrikesfrågan

Även vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade ytterst lite om utvecklingsfrågor. Han pratade om Grekland – att fattiga i Grekland måste få stöd och att det grekiska folket måste få styra över sig själva.

Han nämnde också vikten av en mer radikal klimatpolitik, men sa ingenting vare sig om effekterna i utvecklingsländer eller hur klimatpolitiken borde förändras.

 

Jan Björklund – nämnde inte utvecklingsfrågor med ett ord

Folkpartiets ledare Jan Björklund inledde utomlands, men fokus var på försvarspolitik. Han pratade om hotet från Ryssland och han kritiserade Sveriges neutralitetspolitik. Han talade även om Grekland och att det europeiska samarbetet är oumbärligt.

Resten av talet var idel inrikespolitik, med fokus på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

Lyssna på alla partiledartal här »

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *