Kvinnor och flickor står i centrum när veckans debattörer lyfter olika exempel på arbete för sexuella rättigheter och ekonomisk egenmakt. Samtidigt uppmärksammas konflikten i Myanmar och Sveriges bistånd till Västsahara.

Förra veckans debatt om sexuella övergrepp inom hjälporganisationer gav i fredags svar från Carin Jämtin, generaldirektör för Sida. Hon erkänner att det var fel att Sida inte tog upp frågan om sexuella övergrepp med Oxfam, men blickar nu framåt och uppmuntrar till en öppen diskussion.

”Det vore förödande om en liten grupp mäns oacceptabla beteende skulle gå ut över viljan att hjälpa – och därmed miljontals människors chans till ett bättre liv”, menar hon.

Under temat sexuella och reproduktiva rättigheter lyfter biståndsminister Isabella Lövin och Hans Linde, ordförande för RFSU, Sveriges arbete med rörelsen She Decides som bildades som motreaktion på Trumps återinförande av Mexico City Policy – det beslut som drar tillbaks amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågor.

”Ett av de mest effektiva sätten att begränsa kvinnors och flickors egenmakt, deltagande och inflytande är att begränsa deras tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”, skriver Lövin och Linde.

Samtidigt går Melinda Gates, medordförande i Bill & Melinda Gates Foundation, ut med stiftelsens nya arbete med att hjälpa kvinnor till ekonomisk egenmakt.

”Kvinnor som agerar självständigt kan uppnå det som ingen av världens välgörenhetsorganisationer kan; att förändra de oskrivna regler som säger att kvinnor är mindre värda än män”, skriver hon och menar på att arbete för jämställdhet också främjar hälsa och välstånd.

I den övriga debatten lyfts konflikten i Myanmar med uppmaningen att stoppa den pågående förföljelsen av rohingyafolket. Sida får också kritik för att inte prioritera biståndet till Västsahara, någonting som myndigheten fått i uppdrag av den svenska regeringen.

 

Oxfamskandalen

Sida borde ha agerat
Carin Jämtin, Svenska Dagbladet

 

Kvinnor och flickors rättigheter

Nedvärdering av kvinnor är en global kris
Melinda Gates, Svenska Dagbladet

Rörelsen She Decides inger hopp – ett år efter Trumps gag rule
Isabella Lövin och Hans Linde, OmVärlden

Oacceptabelt att flickors rättigheter inte skyddas
Mariann Eriksson och Annette Lyth, Svenska Dagbladet

 

Västsahara

Varför prioriterar Sida inte Västsahara?
Lena Thunberg, OmVärlden

 

Myanmar

Vi vill inte vara åskådare till ännu ett folkmord
Soraya Post, ETC

 

Sverige och EU

Det måste bli enklare att gripa enskilda brottslingar och medlemmar i terrornätverk som rör sig mellan olika länder och ställa dem inför rätta
Cecilia Wikström, Sydsvenskan

Sverige måste hjälpa EU att banta
Jenny Sonesson, Göteborgs-Posten

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *