Förra veckan släppte Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) en rapport av nationalekonomen Joakim Ruist som bland annat kollade på hur olika flyktinggruppers sysselsättning sett ut mellan åren 1982 och 2014. Detta startade en intensiv debatt om hur Sverige på bästa sätt ska hjälpa så många som möjligt.

I Ruists rapport beräknas en flykting kosta det svenska samhället 74 000 kronor om året. Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, menar att dessa pengar kan användas mer effektivt i länderna som människorna flyr ifrån. ”3 miljoner kronor [livstidskostnad för en flykting enligt rapporten, reds anm] är mycket pengar här – men ännu mer i Somalia eller Afghanistan. Redan 74 000 kronor räcker långt för en individ på plats”, skriver han.

Ludvig Lindström, ordförande för Global Happiness Organization, baserar visserligen inte sitt resonemang i Ruists rapport, men kritiserar regeringen för att ha spenderat en sådan stor andel av biståndsbudgeten på flyktingmottagandet. I likhet med Gudmundson ser han vinster i att hjälpa på plats. ”För att använda våra skattepengar så effektivt som möjligt borde vi i stället för ett ökat flyktingmottagande bidra än mer till en utbyggnad av UNHCR:s hjälp i närområdet”, skriver han i Aftonbladet.

Detta tankesätt får kritik från många debattörer. Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, anser att Ruists siffror kan vara missvisande. ”Eftersom flyktingar ofta jobbar i sektorer med lägre lön räknas dessa människor som en förlustaffär. Att Sverige inte skulle kunna fungera en enda dag utan utrikes födda glöms bort men så är det. Få sjukhus skulle rädda liv, inga förskolor eller äldreboenden hålla öppet”, menar han.

Aleksandra Boscanin, ledarskribent på Göteborgs-Posten, vill påminna om att lönsamhet inte är anledningen till att Sverige tar emot flyktingar – det är av humanitära skäl. Hon ser Ruists rapport som en anledning för politiker att anstränga sig mer för att integrera nyanlända svenskar i samhället. ”Under de senaste 20 åren har integrationstakten varit stabil. Det vill säga: Det har tagit ungefär lite lång tid under hela perioden. Det är knappast ett gott betyg för ansvariga politiker,” skriver Boscanin.

”Integration är svårt. Men det klarar Sverige”, skriver Sydsvenskan i sin huvudledare och menar att Sverige har alla förutsättningar för ett fortsatt flyktingmottagande, trots den ekonomiska förlusten. Ett lite mer positivt synsätt tycker de är på plats.

Sammanfattningsvis går åsikterna isär när det gäller flyktingmottagandet. Nedan hittar du bland annat Joakim Ruists rapport och fler ämnen som diskuterats under veckan.

 

Flyktingmottagande och integration 

Tid för integration (rapport)
Joakim Ruist, Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi

Efter flyktingkrisen går Sverige lysande
Anders Lindberg, Aftonbladet

Fler flyktingar gör oss inte mer medmänskliga
Ludvig Lindström, Aftonbladet

Integration är svårt. Men det klarar Sverige
Huvudledare, Sydsvenskan

Tre miljoner kronor per flykting
Per Gudmundson, Svenska Dagbladet

Viktigt att syna migrationens kostnader
Aleksandra Boscanin, Göteborgs-Posten

L: Migrationspolitiken är allt annat än rimlig
Fredrik Malm, Svenska Dagbladet

Det vi varnade om har blivit rådande politik
Semanur Taskin, Aftonbladet

 

Fängslade svenskar i utlandet

Margot Wallstöm behöver en ombudsman 
Peter Dahlin och Susanne Berger, Svenska Dagbladet

“Frige Gui Minhai!”
Diplomater, politiker och kulturarbetare i ett gemensamt upprop, SVT Opinion

 

Klimat och miljö

Du målar upp en falsk bild av Miljöpartiet
Per Bolund, Aftonbladet

Ulf Kristersson väljer Vegas framför klimatet
Kalle Sundin, Aftonbladet

M: Sveriges bistånd kan göra mer för klimatet
Maria Malmer Stenergard och Jonas Jacobsson Gjörtler, Svenska Dagbladet

”Mellanlandning kan halvera ­utsläppen från Thailandsresa”
Tomas Grönstedt, Dan Henningson, Petter Krus, Anders Lundbladh och Sebastian Samuelsson, Dagens Nyheter

Värmeböljan visar vad vi har att vänta
Isabella Lövin, Aftonbladet

MP:s klimatåtgärder är ineffektiva, Lövin
Maria Malmer Stenergard, Aftonbladet

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *