Efter giftskandalen i Salisbury utvisades ett flertal ryska diplomater från europeiska länder som misstänker att Ryssland ligger bakom förgiftningen av en rysk ex-spion och hans dotter. Trots detta höjs nu röster om bristande europeisk sammanhållning och svag svensk handlingskraft mot den ryska regimen.

Flera av debattörerna tycker att de koordinerade utvisningarna efter giftskandalen i Salisbury visar tecken på en enad europeisk front. “Beskedet från 22 regeringar att utvisa ryska diplomater efter gasattacken i Salisbury visar på handlingskraften i det samfällda agerandet när våra gemensamma säkerhetsintressen hotas”, skriver Gunnar Hökmark i Göteborgs Posten.

Trots det koordinerade handlandet menar flertalet debattörer att den europeiska sammanhållningen inte är tillräcklig och efterfrågar nu svenskt agerande i frågan. Gunnar Hökmark uppmanar den svenska regeringen att stödja förslaget att ställa den ryska gasledningen North Stream 2 under europeisk lagstiftning. Hökmark menar vidare att Sverige måste ställa sig bakom Danmark om den danska regeringen väljer att lägga in ett veto mot gasledningen – som ett bevis på betydelsen av nordisk gemenskap.

I Svenska Dagbladet påstår professor Stefan Hedlund att “hyckleri stoppar enad front mot rysk aggression”. Hedlund menar att trots Sveriges fördömande av Rysslands agerande finns det lite som tyder på att Sverige kommer att “sätta kraft bakom orden” och försvåra rysk gasexport. “Tydligare kan man knappast visa på det grundläggande hyckleri som så allvarligt underminerar varje försök att skapa en enad front mot rysk aggression”, skriver Hedlund. Hedlund efterfrågar tydlighet och konsekvens i svensk utrikes- och säkerhetspolitik och att retorik följs upp av handlande i praktiken.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver nio debattörer att attacken i Salisbury endast är ett av otaliga exempel på den ryska regimens brutalitet. “Alla demokratiska länder måste stå tillsammans i att besvara och bestraffa sådant agerande. Det är både vår moraliska skyldighet och i vårt säkerhetspolitiska intresse”, argumenterar debattörerna i inlägget. 

I övrigt har veckans debatt handlat om att resa klimatsmart med nattåg, Sveriges militära närvaro i Irak och barnäktenskap. Fler av den senaste veckans ledar- och debattartiklar kan du se här nedan.

 

Den rysk-europeiska konflikten

Hyckleri stoppar enad front mot rysk aggression
Stefan Hedlund, Svenska Dagbladet

Sverige måste stå enade med Danmark
Gunnar Hökmark, Göteborgs Posten

Sverige bör stå upp mot Putinregimens grymhet
Simon Johansson, Sofia Höglund, John Backvid, Pasi Huikuri, Helena Beatrice Antoni, Ilham Mahmood, Ludvig Lundgren, Carl Ekvall & Zebulon Carlander, Svenska Dagbladet

 

Klimatsmart resande med nattåg

Nattåg är en del av lösningen på hur människor ska kunna resa mer klimatsmart
Ellie Civjat, Sydsvenskan

 

Sverige i Irak

Sverige ska inte medverka i stormaktspelet
Lars-Gunnar Liljestrand, Svenska Dagbladet

 

Barnäktenskap

Flyktingvågen har blottlagt det orimliga i vår lagstiftning
Aleksander Gabelic, Expressen

Dela det här:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *