Vad krävs för framsteg inom svensk miljö- och klimatpolitik? Veckans debatt har handlat om Klimatriksdagen, ojämlikhet i relation till koldioxidutsläpp och behovet av en grön svensk säkerhetspolitik.  

Förra veckan ägde Klimatriksdagen rum i syfte att uppmärksamma klimatfrågan inom svensk politik. Under två dagar samlades 250 motioner in och tolv valdes ut för att lämnas över till riksdagen. Journalisten och debattören Beatrice Rindevall skriver att svenska väljare borde kräva att politiker lever upp till motionerna som antogs av Klimatriksdagen.

”De motioner som valdes var enligt svensk politik otroligt radikala, men enligt forskningen precis vad som behövs… I dag tjafsar fortfarande politiker om småpotatis, och ingen regering har ännu lyckats uppvisa åtgärder som leder till att Sverige når sina åtaganden”, skriver Rindevall.

Robert Höglund på hjälporganisationen Oxfam är inne på samma spår och skriver att beslutsfattare har det största ansvaret för att minska utsläppen men lägger till att vi alla har ”ett ansvar att försöka minska våra egna utsläpp, ju högre utsläpp desto större ansvar”. Just nu pågår ett nollsummespel med koldioxidutsläpp mellan fattiga och rika länder, menar Höglund, där varje ton som släpps ut av land A minskar utsläppningsutrymmet för land B.

Enligt en rapport framtagen av Oxfam finns en stor ojämlikhet gällande utsläppsnivåer mellan grupper med låg respektive hög inkomst och att de tio procent i världen med högst inkomst står för hälften av alla koldioxidutsläpp. Höglund skriver att svenskar (som tillhör de rikaste tio procenten i världen sett till inkomst) därmed måste göra stora ansträngningarna för att minska utsläppen.

Höglund efterlyser skyndsamhet och argumenterar att man kan minska konsumtionsutsläppen genom att begränsa sin egen efterfrågan på utsläppsintensiva varor och tjänster och därmed även påverka ojämlikheten inom klimatutsläppen.

Klimat och miljö

Kräv det här av politikerna
Beatrice Rindevall, ETC

Vi som är rikast släpper ut hälften av alla utsläpp
Robert Höglund, Aftonbladet

Eliten kommer inte att rädda klimatet
Daniel Swedin, Aftonbladet

Vi förespråkar en grön säkerhetspolitik
Bodil Valero, Anders Schröder & Valter Mutt, Sydsvenskan 

Försvarspolitik

Lägg ner stödet till terrorverksamheter
Lars Adaktusson, Aftonbladet

S borde rusta ned hyckleriet om Nato
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Diasporagrupper som utvecklingsaktörer

Så kan vi förbättra relationen mellan diasporagrupper och biståndet
Nauja Kleist, Omvärlden

Relationen mellan Sverige och EU

Wallström: Ett starkt EU ökar Sveriges trygghet
Margot Wallström, Svenska Dagbladet

Vi har inte längre rätt att värna vårt eget folk
Erika Sörengård, Expressen

Dra av Juncker spenderbyxorna
Susanna Kierkegaard, Aftonbladet

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *