“För varje medlemsstat i FN finns möjligheten att efter en officiell begäran få ta del av undersökningskommissionens lista över misstänkta eritreanska regimförbrytare. Den svenska regeringen skulle således, med denna FN-dokumentation som grund, kunna agera mot en av Dawit Isaaks ökända plågoandar. Det är ingen tvekan om att den tidigare informationsministern snarast bör föras över till Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag, alternativt ställas inför rätta i sitt nya hemland.

För utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen är det hög tid att växla spår i fallet Dawit Isaak; från en havererad tyst diplomati till ett helhjärtat politiskt engagemang. En tydlig signal till Eritreas diktator och hans medbrottslingar om att den internationella rättvisan är på väg att hinna ikapp dem skulle göra avsevärd skillnad, för tusentals politiska fångar och en svårt plågad eritreansk befolkning.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Modernt bistånd ska vara smart och katalytiskt

  2. När brott mot mänskligheten lönar sig

  3. Låt oss slå rekord i medmänsklighet

  4. Nu finns möjlighet att påverka Kuba

  5. Svenska klädföretag måste ta sitt ansvar på riktigt

  6. Konsten att sälja och döda ett barn

  7. “Fattiga betalar för vårt välstånd”

  8. USA:s terroristjakt hinder för framsteg i Afghanistan

  9. Biståndet ska ha tydliga mål

  10. “Regeringen driver hellre arbetsmarknadsfrågor än SRHR”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *