“Det har sagts att det nuvarande läget aldrig skulle ha uppstått om EU-ledarna låtit turkarna närma sig unionsvärmen långt tidigare. Turkiet har ibland fått styvmoderlig behandling, men vanligtvis har det funnits anständiga skäl till att det gått långsamt. EU har – med rätta – hållit hårt på de så kallade Köpenhamnskriterierna med krav på bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Dessa bör vara vägledande även i de fortsatta kontakterna med Turkiet. Så som Erdogan nu agerar kan förhandlingarna inte rimligtvis fortsätta som om ingenting hänt. Tomma gester och stora ord tjänar ingenting till. Turkiet är i ett svårt läge och bör få fortsatt stöd i relationen till EU. Men en sann god vän vågar också ställa krav.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Biståndssvindleri: Att ta från de fattiga

  2. SD vill inte hjälpa på plats

  3. Tyst när moderaterna minskar biståndet

  4. ”Fiasko för satsning på förbättrad mödrahälsa”

  5. Kina exporterar diktatur västerut

  6. U-länder i biståndsfällan

  7. SD: Sverige bör flytta ambassaden till Jerusalem

  8. Idén om ett utgiftsmål för biståndet har tjänat ut

  9. Flyktingräddare är riktiga hjältar

  10. Afrika behöver demokratier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *