“Det har sagts att det nuvarande läget aldrig skulle ha uppstått om EU-ledarna låtit turkarna närma sig unionsvärmen långt tidigare. Turkiet har ibland fått styvmoderlig behandling, men vanligtvis har det funnits anständiga skäl till att det gått långsamt. EU har – med rätta – hållit hårt på de så kallade Köpenhamnskriterierna med krav på bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Dessa bör vara vägledande även i de fortsatta kontakterna med Turkiet. Så som Erdogan nu agerar kan förhandlingarna inte rimligtvis fortsätta som om ingenting hänt. Tomma gester och stora ord tjänar ingenting till. Turkiet är i ett svårt läge och bör få fortsatt stöd i relationen till EU. Men en sann god vän vågar också ställa krav.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Modernt bistånd ska vara smart och katalytiskt

  2. När brott mot mänskligheten lönar sig

  3. Låt oss slå rekord i medmänsklighet

  4. Nu finns möjlighet att påverka Kuba

  5. Svenska klädföretag måste ta sitt ansvar på riktigt

  6. Konsten att sälja och döda ett barn

  7. “Fattiga betalar för vårt välstånd”

  8. USA:s terroristjakt hinder för framsteg i Afghanistan

  9. Biståndet ska ha tydliga mål

  10. “Regeringen driver hellre arbetsmarknadsfrågor än SRHR”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *