“Det har sagts att det nuvarande läget aldrig skulle ha uppstått om EU-ledarna låtit turkarna närma sig unionsvärmen långt tidigare. Turkiet har ibland fått styvmoderlig behandling, men vanligtvis har det funnits anständiga skäl till att det gått långsamt. EU har – med rätta – hållit hårt på de så kallade Köpenhamnskriterierna med krav på bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Dessa bör vara vägledande även i de fortsatta kontakterna med Turkiet. Så som Erdogan nu agerar kan förhandlingarna inte rimligtvis fortsätta som om ingenting hänt. Tomma gester och stora ord tjänar ingenting till. Turkiet är i ett svårt läge och bör få fortsatt stöd i relationen till EU. Men en sann god vän vågar också ställa krav.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. ”Behåll Right Livelihood-priset i riksdagen”

  2. Kubakramarna borde minnas Castros offer

  3. M: Sverige måste kraftsamla för mänskliga rättigheter

  4. Sociala medier väljer inte sida

  5. Sadev bör finnas kvar i Karlstad

  6. Den trendiga välgörenheten

  7. Primitiv svensk afghanistandebatt

  8. EU borde vara mer lyhört

  9. Regimer förändras inte genom vapenhandel

  10. EU får inte blunda för sexuellt våld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *