“Nu befinner Irak i en ny strid. De allra flesta irakierna känner någon som deltar i striderna mot Daesh. Och snart kommer de flesta svenskirakierna att känna någon som mist livet i just denna strid. Tyvärr landar vår egen statsminister, Stefan Löfven, i slutsatsen att Sverige på grund av detta ska förlänga gränskontrollerna. Denna slutsats är både problematisk och djupt osolidarisk. Likaså är uttalanden från EU:s utrikesministrar, som på sitt senaste toppmöte den 17 oktober uttrycker oro för den civila befolkningen i Irak men i samma mening uttrycker oro för EU:s säkerhet. Som om dessa två på något sätter hänger ihop. Det hade varit klädsamt att även säga vad EU kan bidra med för att mildra den humanitära katastrofen som Irak kommer att stå inför allteftersom striderna fortlöper.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Inför en köttskatt – för miljön och hälsan

  2. Konsten att sälja och döda ett barn

  3. Investera i fredskultur för framtida generationer

  4. “Alexandra Ivanov: Erdoğan stärks, Turkiet försvagas”

  5. “Värna demokratin”

  6. Vi blundar för att Sverige är en av världens främsta vapenexportörer

  7. Debatt: “Handelsministern urholkar hållbarhetsarbetet”

  8. Låt oss slå rekord i medmänsklighet

  9. Klimatförhandlingarna: Lossa FN:s räddningsbåtar

  10. Uppgörelsen måste tas på allvar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *