“Agendan för FN-toppmötet har tydligt visat hur pass svagt intresset är för att prioritera brinnande frågor rörande det pågående våldet mot patienter och sjukvårdspersonal, den inhumana behandlingen av flyktingar och migranter, eller den ineffektiva responsen under exempelvis ebolautbrottet. Toppmötet hade kunnat vara ett ypperligt tillfälle att försöka få FN:s medlemsstater på banan vad gäller dessa utmaningar i form av bindande åtaganden. Agendan visade sig inte ha några som helst sådana ambitioner vilket är en missad chans.

I en säkerhetspolitisk verklighet där humanitära behov är till stor del kopplade till konflikter måste ambitionsnivån för Sverige ligga högt på en rad områden. För att bevara sin relevans som humanitär stormakt i det vacklande humanitära systemet som försöker nå ut till miljontals människor på flykt från bomber behövs nya krafttag som går mycket längre än enbart pengarna.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. ”Regeringens strategi alltjämt en besvikelse”

  2. Sadev bör finnas kvar i Karlstad

  3. Lagförslaget som hotar oberoende rapportering

  4. Hjälpmiljarder militära sjön

  5. ”Biståndet ska gå till dem som behöver det mest”

  6. Sätt stopp för dubbelmoralen

  7. Verkligheten talar emot Schyman

  8. CSR-lagar hot mot fattiga i U-länder

  9. Värt kritik att kritisera barnsex

  10. Regimer förändras inte genom vapenhandel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *