Detta leder till att Sverige bör villkora sitt erkännande med hänsyn till målet om tvåstatslösning. Det bör finnas en regering som utövar effektiv kontroll över både Gaza och Västbanken, inklusive central kontroll och ansvar över polis, militär och andra säkerhetsstyrkor. Samtliga parter som ingår i denna palestinska regering ska deklarera att ingångna avtal ska hållas, ge utfästelser om att ej använda våld, förhindra att dess territorium används för att angripa Israel samt erkänna Israels rätt att existera. I ett sådant tillstånd kan vi förvänta oss att Israel ändrar sin hållning gentemot Palestina. Denna linje skulle främja en fredlig utveckling samt upprätthålla en seriös svensk erkännandepraxis. Istället för att bryta med nuvarande EU-linje bör Sverige söka utveckla en konstruktiv strategi.

Sverige och omvärlden ska erkänna ett enat Palestina som stat den dagen ett enat Palestina är berett att erkänna staten Israel.

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Peter Larsson: Utrikespolitikens dyraste dilemma

  2. ”EU och FN måste stoppa sexuella tortyren i Kongo”

  3. ”SEB:s svarta lista är ingen Israelbojkott, Adaktusson”

  4. Vi har sett helvetet – ni fortsätter blunda

  5. Sverige påstår sig vara Israels vän

  6. Bistånd till Afrika gör mer skada än nytta

  7. Bistånd gör mer skada än nytta

  8. Förbjud gatutiggeriet för att minska risken för fattigdom

  9. En moralisk flyktingpolitik

  10. Hur har Systembolaget hjälpt vinarbetarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *