“Enligt SÄPO har minst 85 svenska medborgare åkt till Syrien eller Irak för att strida för grupper som Isis och al-Qaida. Men mörkertalet befaras vara stort och i verkligheten kan antalet röra sig om det dubbla. Det gör Sverige till det ett av de länder i västvärlden som per capita bidrar med flest jihadister. Sverige har varit sent ut på banan för att sätta in åtgärder mot detta. Ute i Europa ser det annorlunda ut, och aktiva reformer för att möta utvecklingen är redan på plats. Det handlar om åtgärder som att exempelvis dra in socialbidrag (Belgien, Nederländerna) eller pass (Tyskland) och att dra in medborgarskapet för dubbla medborgare (Storbritannien).”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Inför en köttskatt – för miljön och hälsan

  2. Konsten att sälja och döda ett barn

  3. Investera i fredskultur för framtida generationer

  4. Vi borde skämmas

  5. Gemensamt politiskt arbete behövs mot fattigdomen

  6. Swedfund vill inte vara slagträ i biståndsdebatten

  7. Biståndet når inte till dem som bäst behöver

  8. Ta gemensamt ansvar!

  9. “Att rikta minst 50 procent av biståndet till kvinnor är bara ett av flera redskap.”

  10. Sista chansen för att rädda klimatet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *