“Revisorerna har gjort en djup­dykning i Sidas verksamhet och bland annat funnit följande absurditet. Sida ger bistånd till företag genom så kallade ”challenge funds”. Före­tagen konkurrerar helt enkelt om pengar som finns avsatta i fonder. I rapporten har Riksrevisionen granskat ett enda fall och där grävt fram häpnadsväckande fakta. Budgeten för det undersökta projektet uppgick till 52 miljoner kronor. Av det gick mindre än hälften, 24,7 miljoner, till biståndsföretagen. Det motsvarar 47,5 procent. Lite mer, 25,3 miljoner eller 48,6 procent av summan, gick till företaget som Sida anlitat för att administrera projektet. Resten, två miljoner eller knappt två procent av projektbeloppet, användes till utvärdering och uppföljning.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Oanständigt att Sverige ger notan till fattiga länder

  2. Ansvaret borde ligga hos den rikaste procenten

  3. EU har drabbats av miljöfarligt solsting

  4. Kvinnan klimatnyckeln

  5. Överrösta fossillobbyn – kräv bindande klimatavtal

  6. Låt inte terrorn stoppa kampen för klimatet

  7. Biståndsrekord och bättre användning

  8. Svenskt bistånd till Nordkorea

  9. “Biståndet borde granskas på ett bättre sätt”

  10. ”Regeringen tvingade fram större biståndsavräkning”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *