“Hon klargjorde hur Sveriges ensidiga fokus har varit vad vi betalar in (läs: enprocentsmålet). Och hur frågan vad vi får ut av pengarna har lämnats därhän. Därför har de svenska biståndsaktörerna kunnat fortsätta att bygga nätverk, arrangera ännu ett par seminarier eller prata genus med afrikanska machomilitärer. Så länge vi inte ens bryr oss om att försöka mäta resultatet är det bara att prata vidare.

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

 1. Jobba gratis

 2. Behåll budgetstödet, Carlsson

 3. Vi köper deras billiga vin – de får svältlön

 4. Den trendiga välgörenheten

 5. “Låt vapenpengar gå till demokrati”

 6. Hjälpmiljarder militära sjön

 7. Så kan Sverige minska utsläppen på riktigt

 8. Vad har Israel med Paris att göra?

 9. Bistånd för EU-utvidgning

 10. Telia Sonera i Vitryssland – en smutsig historia från början

5 kommentarer till Biståndssvindleri: Att ta från de fattiga

 • Biståndsdebatten.se:

  Röda Korset replikerar
  “Hanne Kjöller skriver i söndagens DN kritiskt om Röda Korset. Jag har ingen anledning att ifrågasätta hennes egna upplevelser från biståndsvärlden, men det finns även andra erfarenheter.”

 • Göran Schill:

  Det som är försåtligt med Kjöllers ledare är att hon buntar ihop Sida-anställda med kriminella, uppenbart överbetalade personer i maktposition, och ett överdrivet lyxliv. Jag är själv Sida-anställd och arbetar på en ambassad i Afrika. Mina bilar är är inte skattefinansierade. Inte heller lönen för min chaufför. Och givetvis inte något party. De utlandsförmåner som läggs till min skattade lön kompenserar inte för min frus inkomstbortfall, reducerade pension, och missade karriärmöjligheter. Att arbeta på en ambassad är inte någon hushållsekonomisk vinnare, i alla fall inte för mig och min familj, och det är bara att läsa inkomstdeklarationerna för den som inte tror på det. Det är därför mycket orättvist att bli betraktad som en skatteparasit bara för att jag arbetar med att kontrollera och följa upp de hundratals biståndsmiljoner som regeringen givit oss i uppdrag att förvalta. Om biståndet som politikområde anses meningslöst eller rent av kontraproduktivt så är väl saken glasklar: lägg ned hela rasket illa kvickt. Om biståndets förvaltning anses kunna skötas med bättre kontroll och resultat genom lågbetalda volontärer snarare än normalt lönesatta statsanställda, lägg då ned Sida omedelbart. Och, i så fall, säg detta rakt ut istället för att på osakliga grunder, men ändå med avsmak, ifrågasätta anställdas integritet och moral.

  • Tom Alberts:

   Göran du vinklar verkligen dina kommentarer.
   Ett exempel, om jag minns rätt så har Sida anställda en betydande skattefri del av inkomsterna. Självklart tas den del av inkomstgen inte upp i deklarationen.

   • Goran Schill:

    Tom
    Faktum kvarstar: ingen hushallsekonomisk vinnare for min del. Enkel match for en utredare eller journalist att verifiera. Det ar ju offentliga loneformoner vi talar om, inklusive de som ar skattefria i enlighet med arbetsgivarverkets villkor.

 • Kalle Hellman:

  Tom,

  om du verkligen tror att villkoren är så bra – titta gärna i min deklaration. Jämför med året innan då jag hade en anställning. fundera ut hur stort skattefria tillägget borde var för att kompensera mig – och jämför med verkligheten. Vore jätteglad om du fick ihop ekvationen… läser dock inte Görans inlägg som att detta är frågan..

  kalle – medföljare till UD utsänd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *