“Om biståndet inte har fungerat sedan det startade för femtio år sedan, vad är det då som talar för att det plötsligt ska börja fungera? ... Trots att biståndspengar i flera fall uppenbarligen har finansierat krig – som exempelvis det mellan Etiopien och Eritrea kring millennieskiftet – har det svenska stödet fortsatt.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

 1. Biståndssvindleri: Att ta från de fattiga

 2. SD vill inte hjälpa på plats

 3. Tyst när moderaterna minskar biståndet

 4. ”Fiasko för satsning på förbättrad mödrahälsa”

 5. Kina exporterar diktatur västerut

 6. U-länder i biståndsfällan

 7. SD: Sverige bör flytta ambassaden till Jerusalem

 8. Idén om ett utgiftsmål för biståndet har tjänat ut

 9. Flyktingräddare är riktiga hjältar

 10. Afrika behöver demokratier

En kommentar till ”Regeringen har gett upp om biståndet”

 • Biståndsdebatten.se:

  “Bengt Nilsson ger uttryck för en pessimistisk syn på utvecklingen i Afrika. Han skriver att miljarder kronor investeras utan att ge resultat och bidrar i stället till att konservera odemokratiska politiska strukturer.”

  “Att vetenskapligt bevisa biståndets del i den Afrikanska utvecklingen är komplicerat, men det är inte omöjligt. De senaste tio åren har ett femtiotal vetenskapliga artiklar av framstående ekonomer publicerats om detta. Nästan alla har dragit slutsatsen att bist ånd påverkar ländernas ekonomiska utveckling positivt. Dessa forskningsresultat har inte alls uppmärksammats i den svenska debatten.”

  Detta är en replik av Sidas dåvarande tf GD Göran Holmqvist på Bengt Nilssons artikel “Sidas bistånd förstör för Afrikas fattiga” maj 2007.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *