“Vårt stöd har bidragit till arbetstillfällen, utbildning, bättre hälsa och infrastruktur. [.] Men frågan som vi måste ställa är hur mycket det svenska biståndet har bidragit till detta. Är det inte snarare tillväxt, resultatet av en fri marknadsekonomi, bättre utbildning och ökad handel, som ligger till grund för den positiva utveckling vi ser i dag?

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

 1. Ny biståndsmiljard ska trygga utsatta kvinnor

 2. Var får vi mest nytta för 20 miljarder skattekronor?

 3. Islam och demokrati kan förenas

 4. Därför ger vi bistånd till Palestina – trots bristerna

 5. ”Sverige bör fokusera på att minska globala utsläpp”

 6. Klimatflyktingarna blir allt fler – ta det på allvar!

 7. Tidlös kamp för global rättvisa

 8. “Att vara den vuxne är att inse allvaret i klimatfrågan”

 9. Inför slutförhandlingarna: Höj ­ambitionerna i Bonn

 10. ”Demokratin i Sverige fortsatt stark – men den utmanas globalt”

En kommentar till Överge kravlöst bistånd

 • Biståndsdebatten.se:

  Bo Göranssons replikerar:
  “Ministern har målmedvetet spelat på fördomar; det finns inga resultat, bistånd leder till korruption, miljarder utan kontroll. Hon gör inga försök att förklara, skingra obefogad misstro, riva bort fördomsslöjor eller undanröja grumliga föreställningar kring sitt ansvarsområde. Inte heller informera om framsteg. Det går nu bra för en rad fattiga länder, som också fått stort bistånd. Då uttrycker regeringen det så här: ”Är det inte snarare tillväxt, resultatet av en fri marknadsekonomi, bättre utbildning och ökad handel som ligger till grund för den positiva utvecklingen” – och inte biståndet. Med andra ord, det är tillväxt som är grunden för tillväxt; utbildning har varit viktigt, liksom förmågan att producera och handla. Men tro inte att biståndet har haft sitt finger med i den leken, det har ägnat sig åt annat, oklart vad.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *