“Bistånd behövs i vissa situationer, men vi måste inse att det hänt mycket i Afrika, att det är handelsförbindelser och annat utbyte som behöver stärkas och fördjupas. Gunilla Carlsson, i sin roll som biståndsminister, ska inte ensam sköta Afrika. Det är dags för en ledande politiker som Carl Bildt att ta Afrikas utveckling på allvar.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

 1. ”Regeringens strategi alltjämt en besvikelse”

 2. Utan skuld

 3. ”Biståndet ska gå till dem som behöver det mest”

 4. Verkligheten talar emot Schyman

 5. CSR-lagar hot mot fattiga i U-länder

 6. Se upp för biståndseufori

 7. Regeringens smutsiga vapenbyk

 8. Mer miljönytta i budgeten än du tror

 9. Ship to Gaza är redan en framgång

 10. ”Så här kan EU med enkla medel stödja Nordafrika”

En kommentar till Från biståndstagare till aktiv partner

 • Kristian:

  Jeg har fortfarande svårt att förstå motsättningen mellan afrikansk biståndsmottagande och dét att vara en aktiv afrikansk partner i det svenska utvecklingssamarbete. Sedan biståndets “uppfinning” på 50/60-tallet har mkt jobb gjords just för att eliminera denna passivitet och beroende i biståndet. Dom erfarenheterna riskera nu att gå forlorat om man i övergången till en mer sammanhängende och “global” svensk utrikes- och utvecklingspolitik inte anser processen som ett succesivt lärande. Mkt viktigt är också att analysera olika intressen som finns i spel, allt är inte nödvändigvis ett win-win game, tyvärr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *