“Bistånd är ett område som är särskilt utsatt för korruption. Den tidigare karaktäristiska undermåliga uppföljningen har varit en kraftigt bidragande orsak till detta. Det har nu blivit mycket bättre men än är det inte bra. Det är i ljuset av detta som openaidprojektet ska ses. Det som sker är att alla allmänna handlingar och all offentlig information om biståndet blir tillgängliga på nätet för vem som helst att beskåda. Tidigare var man tvungen att särskilt beställa fram dem. Nu kan vem som än önskar sätta sig och granska hur biståndet används. Det bör hjälpa till att stävja korruptionen, det brukar ske i takt med att risken att åka fast ökar. Projekt som inte levererar kommer att löpa mycket större risk att inte fortsätta få pengar. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Peter Larsson: Utrikespolitikens dyraste dilemma

  2. SD vill inte hjälpa på plats

  3. Homo- och bisexuella män i Tjetjenien behöver vårt stöd

  4. ”Nu skärps kampen mot slavarbete”

  5. Ett nytt bistånd

  6. ”SEB:s svarta lista är ingen Israelbojkott, Adaktusson”

  7. Vi har sett helvetet – ni fortsätter blunda

  8. ”Vi KU-anmäler regeringen för biståndsbluff”

  9. Satsa civilt i Afghanistan

  10. Alltför sent uppvaknande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *