“Bistånd är ett område som är särskilt utsatt för korruption. Den tidigare karaktäristiska undermåliga uppföljningen har varit en kraftigt bidragande orsak till detta. Det har nu blivit mycket bättre men än är det inte bra. Det är i ljuset av detta som openaidprojektet ska ses. Det som sker är att alla allmänna handlingar och all offentlig information om biståndet blir tillgängliga på nätet för vem som helst att beskåda. Tidigare var man tvungen att särskilt beställa fram dem. Nu kan vem som än önskar sätta sig och granska hur biståndet används. Det bör hjälpa till att stävja korruptionen, det brukar ske i takt med att risken att åka fast ökar. Projekt som inte levererar kommer att löpa mycket större risk att inte fortsätta få pengar. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Sverige måste satsa mer där nöden är som störst

  2. Skärp reglerna för vapenexporten

  3. Viktigt att skilja på bistånd och militära insatser

  4. Bilder på döda barn och splittrade familjer

  5. ”Välgörenhetsorganisationer vet inte om projekt gör nytta”

  6. ”Res mer – men flyg mindre”

  7. Mutor och korruption måste utredas

  8. Biobränsle hotar rätten till mat

  9. Sida: Paradigmskifte i synen på resultatstyrning

  10. Effektmätning är inte raketforskning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *