“Bistånd är ett område som är särskilt utsatt för korruption. Den tidigare karaktäristiska undermåliga uppföljningen har varit en kraftigt bidragande orsak till detta. Det har nu blivit mycket bättre men än är det inte bra. Det är i ljuset av detta som openaidprojektet ska ses. Det som sker är att alla allmänna handlingar och all offentlig information om biståndet blir tillgängliga på nätet för vem som helst att beskåda. Tidigare var man tvungen att särskilt beställa fram dem. Nu kan vem som än önskar sätta sig och granska hur biståndet används. Det bör hjälpa till att stävja korruptionen, det brukar ske i takt med att risken att åka fast ökar. Projekt som inte levererar kommer att löpa mycket större risk att inte fortsätta få pengar. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning.”

Läs hela artikeln »

Dela det här:

Veckans mest lästa debattartiklar

  1. Ny biståndsmiljard ska trygga utsatta kvinnor

  2. Var får vi mest nytta för 20 miljarder skattekronor?

  3. Därför ger vi bistånd till Palestina – trots bristerna

  4. ”Sverige bör fokusera på att minska globala utsläpp”

  5. Klimatflyktingarna blir allt fler – ta det på allvar!

  6. ”Demokratin i Sverige fortsatt stark – men den utmanas globalt”

  7. Forskare: Låt flyktingar söka jobb i hela EU

  8. Inför slutförhandlingarna: Höj ­ambitionerna i Bonn

  9. Islam och demokrati kan förenas

  10. Turkiet trakasserar flyktingar – vi betalar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *